Tajna velike piramide u Gizi: 4.500 godina u njoj se tragalo za OVIM

Keopskova piramida
Wikipedia/Berthold Werner

Više od 4.500 godina piramide u Egiptu su čuvale tajne duboko skrivene u lavirintima i komorama koji leže u njenim visokim kamenim strukturama. Naučnici su dugo polemisali da li Velika piramida u Gizi krije mrežu neotkrivenih tunela iza kamenih zidova, a odgovor bi se uskoro mogao pojaviti.

 

Grupa istraživača koji su koristili kosmičke čestice poznate kao “muoni” za skeniranje Velike piramide u Gizi, rekli su kako očekuju da će završiti istraživanje krajem ovoga meseca. Oni koriste skeniranja za stvaranje mape otkrivajući unutrašnju strukturu 479 metara visoke piramide i ističu da mogu pomoći pri otključavanju drevnih tajni koje su zakopane ispod kamena.

Doktor Zahi Havas, jedan od vodećih egipatskih arheologa i direktor Centra za antikvitete u Egiptu, radi s timom francuskih istraživača koji vode proces skeniranja.

– Trenutno radimo na projektu i ako uspemo da otkrijemo tajnu jedne od tri komore za koje već znamo da postoje unutra, nastavićemo skeniranje – rekao je dr Havas.

Prošle godine termalna skeniranja identifikovala su veliku anomaliju u Velikoj piramidi, najvećoj i najstarijoj piramidi u Gizi i jednom od sedam čuda antičkog sveta. To je dovelo do teorije da se u piramidi krije tajna komora koju tek treba otkriti. Tim stručnjaka radi na projektu skeniranja piramida koristeći muone, subatomske čestice, a doktor Havas je u prošlosti bio skeptičan kada je reč o sprovođenju takvih skeniranja.

On se nedavno javno sukobio s britanskim arheologom o teoriji da iza zidova Tutankamonove grobnice u piramidi u Dolini kraljeva, može biti sakriven tajni mauzolej.

– Osnova Velike piramide se smanjila osam metara u steni i to se jasno vidi na južnoj strani piramide. Bilo bi nemoguće videti sobu ili tunel na ovoj lokaciji u blizini stene – izjavio je doktor.

On je u međuvremenu zatražio dozvolu od Ministarstva za antikvitete Egipta da povede naučni tim koji će ispitati rezultate nakon skeniranja. Otpušten je sa pozicije na kojoj je bio u ministarstvu za arheologiju, nakon pobune 2011. godine u kojoj je svrgnut Hosni Mubarak.

Velika piramida je izgrađena kao grobnica za egipatskog faraona Kufu, takođe poznatog kao Keopsa. Smatra se da je građena u periodu od deset do 20 godina od gotovo dva miliona tona kamena. Sagrađena je sa više od 300.000 blokova.