TAJNA ZAPADNOEVROPSKE KNEŽEVINE: Zašto MONAKO nikad nije imao KRALJICE, nego samo PRINCEZE?

Grejs Keli
wikipedia

Od Grejs Keli do princeze Šarlin Vitstok, Monakom su uvek vladali princeze i prinčevi. Jeste li se ikada zapitali zašto ova zemlja nikad nije imala kraljicu ili kralja?

 

Princ Albert II je knez Monaka iz vladarske dinastije Grimaldi. Sin je princa Renijea III i princeze Grejs Keli. U braku je s bivšom plivačicom i princezom Šarlin Vitstok s kojom ima dvoje dece: princa Žaka i princezu Gabrijelu.

Jeste li primetili da se svi vladari u ovoj zemlji nazivaju prinčevima i princezama, a niko nije kralj ili kraljica? Iako je reč o potomcima jedne od najstarijih dinastija u Europi, Grimaldiji ne nose tu kraljevsku titulu kao što je reč o vladarima Španije, Norveške ili Švedske.

Razlog za ovakvo titulisanje seže u daleku prošlost Monaka. Ona je uvek bila mala nacija i zbog zaštite sklapala je saveze sa snažnim kraljevstvima kojima su vladali kraljevi i kraljice. Upravo zato monaški vladari nazvali su se prinčevima i princezama, a državu proglasili kneževinom.

Ovu činjenicu potvrdio je u emisiji kod Lerija Kinga i sam princ Albert još 2002. godine, istakavši da se od 17. veka Monako smatra kneževinom francuskog kralja.

Iako Franucuzi više nemaju kraljevinu, Monako i dalje smatraju svojim štićenicima nad kojima imaju veliki uticaj kada su u pitanju monetarna politika, porezi i međunarodni odnosi.