TAJNE STARE MILENIJUMIMA: 7 drevnih spomenika čije tajne niko ne može da objasni

Šri Lanka
Wikipedia/Thanu

Ovi neobični spomenici krase zemlju već nekoliko hiljada godina, a imaju značajnu istorijsku, kulturnu i duhovnu ulogu. Ovih sedam preživelo je do današnjih dana.

 

Stounhendž, Engleska

Ovaj praistorijski spomenik sagrađen je između 3.000. i 2.000. godine pre nove ere, a naučnici ni danas nisu sigurni na koji način su podignuti ti veliki kameni blokovi. Ne zna se ni ko je gradio slične ovakve strukture po Velikoj Britaniji, koje su podignute u religijske svrhe.

Sigirija, Šri Lanka

Na Sirigiji, monolitnoj steni poznatoj još i kao lavljoj steni, nalaze se ostaci nekadašnje palate kralja Kašjapa, koja je kasnije pretvorena u budistički spomenik. Visoka je 200 metara, a od 1982. godine nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine. Jedna je od najposećenijih spomenika na Šri Lanki.

 

Pećine u Meksiku
 

Meksiko krije brojne duboke pećine u kojima su se održavale razne neobične aktivnosti. Pećine u Čitčen Ici i Valadolidu su izuzetno popularne među turistima zbog svoje nadrealne lepote, a za svoju popularnost mogu da zahvale i legendama o žrtvovanju životinja i ljudi svojim bogovima.

 

Piramide, Egipat

Piramide u Gizi su najpoznatiji i najveličanstveniji spomenici iz doba starog Egipta. Nalaze se u pustinji u blizini Kaira, i izuzetno su popularne među turistima iz celog sveta. Reč je o tri piramide od kojih je najpoznatija Keopsova, koja je ujedno najveća i najstarija piramida na svetu. Naučnici i dalje nisu sigurni kako su ovi veliki spomenici.

Kineski zid, Kina

Niz obrambenih zidova s tornjevima smatra se najvećom građevinom na svetu. Prve zidine izgrađene su još u 7. Veku pre nove ere, a vremenom su s njihovim nadograđivanjem počele da se šire legende o misterioznim nestancima graditelja, čija su tela navodno ugrađena u zid.

 

Moai, Uskršnja ostrva

Velike glave na Uskršnjim ostrvima su tajna koja i danas rapiruje maštu brojnih naučnika. Oni ni danas nisu sigurni kako su monumentalne glave napravljene i donete na ovo izolovano ostrvo puno netaknute prirode.

Petra, Jordan
 

Grad uklesan u steni pripada svetskoj kulturnoj baštini, a ujedno je i jedno od najvećih arhitektonskih postignuća u istoriji. Sagrađen je pre oko 2.200 godina, a lokalno stanovništvo je gradu dalo nadimak ‘Pustinjska ruža’.