TAKMIČENJE KOJE JE UJEDINILO EVROPU: Ovako je izgledala PRVA PESMA EVROVIZIJE

Prva Evrovizija
Wikipedia/Beeld en Geluid Wiki

Dok čekamo da vidimo u koju državu će se nakon Beča preseliti Evrovizija, podsetimo se kako je sve počelo. Bilo je to pre tačno 60. godina...

 

Predstavnici zemalja do pre deceniju zahvaćenih krvavim ratom, sastali su se u Monaku 1955. godine kako bi razmotrili stvaranje Pesme Evrovizije, još jednog pokušaja da se posleratna Evropa što više poveže i okrene saradnji i toleranciji.

Uzor je bio već poznati festival u Sanremu. Interesantno, izraz „Evrovizija“ stariji je od samog takmičenja! Njega je misleći na mrežu Evropske unije za radiodifuziju prvi put upotrebio britanski novinar Džordž Kempi još 1951. godine.

U prvom takmičenju, održanom u švajcarskom Luganu 24. maja 1956, učestvovale su Francuska, SR Nemačka, Italija, Holandija, Luksemburg, Belgija i domaćin Švajcarska. Svaka zemlja je poslala dve pesme, tako da je ukupno bilo 14 pesama.

Pobedu je odnela upravo predstavnica zemlje domaćina – Lis Asija iz Švajcarske postavši tako ikona i simbol pesme Evrovizije.

Ovo je bio njen nastup:

Ovo je bio jedini izbor na kom su zemlje imale više od jedne pesme. Naredne godine, priključile su se i Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska i Austrija, koje su sa prvog festivala diskvalifikovane zbog zakasnelih prijava. 

Broj zemalja učesnica od tada raste. Jugoslavija se Pesmi Evrovizije pridružila već 1961. kao jedina zemlja van zapadne Evrope koja se takmiči, a to je još dugo vremena i ostali.

Prva predstavnica Jugoslavije bila je Ljiljana Perović. Njenu pesmu ”Neke davne zvezde” napisao je čuveni pesnik Mika Antić.

A kako će večeras, 60 godina od trenutka kada je Lis Asija osvojila Pesmu Evrovizije, glasati Evropa, videćemo uskoro.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!loading...