TAKO JEDNOSTAVNO, A GENIJALNO! Efikasan OBIČAJ zbog koga u SPARTI NIJE BILO LENJIH LJUDI

Drevna Sparta nalazila se u regiji poznatoj kao Lakonija, na jugoistoku Peloponeza. Čak i danas, magija ovog grada-države zaokuplja maštu ljudi.

Leonida Sparta
Printscreen/Youtube

Legendarna Termopilska bitka u kojoj su, posle žestoke borbe, Persijanci pod vođstvom kralja Kserksa pobedili vojsku spartanskog kralja Leonide završila se na današnji dan 480. pre nove ere.

Iako su Persijanci na kraju izvojevali pobednu, ipak su Spartanci i njihov vođa Leonida bili ti koji su ušli u legendu i o kojima se i danas govori.

Gledali ste “300”? Spartanci su zadivili svet, ali OSVETA PERSIJANACA nakon Termopilske bitke ZGROZILA JE I NAJVEĆE VARVARE

Drevna Sparta nalazila se u regiji poznatoj kao Lakonija, na jugoistoku Peloponeza. Čak i danas, magija ovog grada-države zaokuplja maštu ljudi.

Spartancima nije bilo nimalo lako. Jednostavan način života, politička stabilnost, strog obrazovni sistem i “proizvodnja” najboljih ratnika u celoj Grčkoj, neki od razloga zbog kojih su se Sparti divili i drugi gradovi-države ali, sa stanovišta savremenog čoveka, naročito interesantan deluje jedan običaj koji je u suštini imao ideju suzbijanja lenjosti menju stanovništvom.

Naime, spartanski ratnici morali su da budu snažni i uvek spremni. To je naročito važilo za mlade muškarce koji su bili na obuci.

Dečaci u Sparti su morali da prežive neke JEZIVO SUROVE TRENINGE kako bi postali PRAVI RATNICI

Sparta
Wikipedia

Prema pisanju istoričara Elijana, spartanski zakon zahtevao je od mladića da povremeno šetaju potpuno goli u javnosti, kako bi svako mogao da oceni snagu njihovog tela.

Te “kontrole” izvođene su na svakih deset dana. Od Spartanaca se očekivalo da izgledaju zdravo i snažno. Ako bi stariji procenili da ratnici izgledaju “mlitavo”, da su gojazni ili, ne daj Bože, i jedno i drugo, bili bi pretučeni i kažnjeni uskraćivanjem hrane ili progonom da žive u divljini i sami brinu o sebi u određenom vremenskom periodu.

Od svih strogih običaja koji su postojali u drevnoj Sparti OVAJ JE BIO NAJSUROVIJI

Na taj način suzbijala se lenjost i održavao ratnički duh i spremnost da u bilo kom trenutku daju maksimim.