Tamna materija po prvi put direktno detektovana?

Neobični signal koji je registrovala Evropska svemirska opservatorija (ESO) mogao bi da bude prvi dokaz postojanja čestica tamne materije.

Reč je o interpretaciji i moguće je da će biti potrebne godine da bi se ona verifikovala, ali ukoliko bude potvrđena to će predstavljati dramatičan napredak u razumevanju univerzuma.

Premda čini 85 odsto ukupne materije u svemiru, tamnu materiju je nemoguće videti. Veruje se da mreža ove misteriozne materije, koja se proteže celim svemirom, daje kosmosu strukturu. Naučnici je dosad nikada nisu direktno detektovali.

Istraživači sa Univerziteta u Lesteru uočili su čudan signal analizirajući podatke koje je tokom 15 godina prikupljala orbitalna opservatorija XMM-Njuton Evropske svemirske agencije (ESA). Oni su primetili da se intenzitet iks-zraka povećava za oko 10 odsto svaki put kada bi letilica posmatrala granicu Zemljinog magnetskog polja okrenutu prema Suncu.

Ovaj efekat je nemoguće objasniti konvencionalnim modelima, jer se očekuje da intenzitet iks-zraka bude svuda jednak u svemiru, kad god se merenje sprovodi, objasnio je za „Gardian” astronom Endi Rid koji je učestvovao u istraživanju.

Nemogavši da nadju objašnjene u tradicionalnoj fizici, naučnici su se okrenuli alternativnim teorijama, od kojih jedna čini se daje pravi odgovor: teoretske čestice tamne materije poznate kao aksioni, izbijaju iz jezgra Sunca i proizvode iks zrake kada udare o Zemljino magnetno polje.

– Ukoliko je model tačan, to bi značilo da smo detektovali aksione, tj. komponentu tamne materije za koju su svi ubeđeni da postoji – kazao je Rid.

Martin Barstou, predsednik britanskog Kraljevskog astronomskog društva, pozdravio je ovo otkriće.

– Ovo je neverovatan rezultat. Ukoliko bude potvrĐen, to će biti prva direktna detekcija i identifikacija tajanstvenih čestica tamne materije, što će fundamentalno uticati na sve naše teorije o univerzumu – istakao je on.

Naučnici raspravljaju o postojanju tamne materije od 1933. kada je švajcarski astrofizičar Fric Zviki primetio da neka nevidljiva materija vrši gravitaciono delovanje na udaljenu galaksiju.

Trenutno se sprovodi nekoliko eksperimenata u potrazi za tamnom materijom, ali dosad nijedan nije došao do konkretnih dokaza o postojanju aksiona, teoretske osnovne čestice tamne materije čija je masta sto milijardi puta manja od elektrona.loading...