TESLIN SVETAC ZAŠTITNIK: Evo koja je bila KRSNA SLAVA našeg velikog naučnika

Nikola Tesla
Wikipedia

Jedan američki inženjer i pisac, Leland I. Anderson, dugo se bavio likom i delom našeg Nikole Tesle, te je i 1979. g. napisao i Teslinu biografiju. U njoj otkriva mnoštvo zanimljivih podataka iz privatnog života našeg velikog naučnika, kao i to koga je Tesla poštovao kao svog sveca zaštitnika.

 

Smatra se da je i sam Tesla napisao svoju autobiografiju u kojoj opisuje svoj rad vezan za crkvu i da ju je poklonio crkvi Svetog Save u Geriju, država Indiana, SAD.

Srbi su ovde 30-ih godina sagradili crkvu, Tesla je bio kum crkve, a njenom otvaranju nije prisustvovao jer ga je udario taksi. Imao je tada 82 godine.

Tesla je tada po svom prijatelju Mihajlu Dučiću, poznatom privredniku u Geriju, poslao 500 dolara za crkvu. Kasnije mu se zahvaljivao.

– Oprostite mi, nisam u prvi mah uvideo Vašu velikodušnu pomoć. Sveti Nikola i Vi ste moji najbolji prijatelji. Vama i Vašoj porodici želim sve najbolje povodom praznika – Svetog arhangela Mihaila. Vaš zahvalni dužnik, Nikola Tesla – pisao je naš naučnik prijatleju.

 

Milutin Tesla, otac Nikole Tesle bio je pravoslavni sveštenik, Foto: Wikipedia

Anderson, autor Tesline biografije je pokušao da dođe do Tesline biografije u crkvi u Geri, ali nije uspeo. Postoji verovatnoća da je knjiga pisana ćirilicom, te da ju je neko odbacio ne poznavajući njen sadržaj. Moguće je i da su stranački opredeljeni kustosi Muzeja Nikole Tesle, u komunističkom režimu, sklonili Teslinu biografiju nakon što je sav njegova baština 1952. preneta iz Amerike u Beograd. Međutim, uvek postoji nada da ta knjiga čeka skrivena u nekoj fioci.

Možda već pogađate iz Tesline zahvalnice Dučiću ko je bio svetac zaštitnik Nikole Tesle. Jedna od Teslinih sekretarica, Mjuriel Arbus, 20-ih godina prošlog veka prva je potvrdila da se Tesla čvrsto držao svog verskog nasleđa. Sve što je bilo vezano za Teslinu religiju čuvao je daleko od novinara i naročito od sveta nauke.

Celog života obeležavao je slavu porodice Tesla. U prepisci sa Teslinim sekretarom, Džordžom Šerfom, pronađene su godišnje beleške sa datumom 17. decembra iz 1926. godine.

– Na dan Vašeg sveca zaštitnika molim Vas da primite moje najsrdačnije želje za Vašu sreću, napredak i dobro zdravlje – sekretar Šerf bi slao čestitke dva dana ranije, kako bi stigle tačno 19. decembra, na dan Svetog Nikole.

Teslin otac Milutin bio je sveštenik i okruženje u kom je porodica živela u Lici bilo je duhovno po opredeljenju. Njegova majka Đuka, rođena Mandić, takođe dolazi iz porodice čiji su sinovi generacijama bili sveštenici. Slava je najvažniji dan za srpsku porodicu, a posebno se do nje držalo u Teslinom domu.

 

Georgina Đuka Tesla, majka Nikole Tesle, Foto: Wikipedia

U jednom pismu koje je Tesla napisao baš na Svetog Nikolu davne 1934. Tesla se seća jedne tragične scene koja se odigrala u porodičnoj kući u Lici.

– Bila je strašna noć i kiša je lila kao iz kabla. Umro je mi je brat, mladić od 15 godina i intelektualni div. Majka je ušla u sobu, uzela me u naručje i prošaputala gotovo nečujno, “Dođi i poljubi Danila”. Spustio sam poljubac na hladne bratove usne i znao sam da se nešto strašno dogodilo. Majka me je stavila u krevet i oklevajući rekla, dok su joj suze lile u potocima: “Bog mi je, u ponoć, dao jednog sina, a drugog oduzeo – zapisao je Tesla.

Njegov brat Danilo stradao je na jahanju 1863. Tesla je tada imao sedam godina. Tesla je rođen tačno u ponoć između 9. i 10. jula 1856. godine. po Gregorijanskom kalendaru, ili 28. juna po Julijanskom (tada je u Teslinom kraju korišćen Gregorijanski kalendar).

Iako se smatra da je dobio ime po svojoj krsnoj slavi, ipak ga je nasledio od svojih dedova sa očeve i majčine strane, jer su se obojica zvali Nikola. Jedan je bio profesionalni vojnik – graničar, a drugi sveštenik. Na dan Svetog Nikole, Tesla je slavio svoj imendan i krsnu slavu.