TIHI HEROJ IZ SREMA: Bio je Nemac i borio se za Srbe, a NEPRAVDA naneta njegovoj porodici ispravljena je tek posle 64 godine

Martin Ceh
Privatna arhiva

Martin Ceh herojski je poginuo u borbi protiv fašizma, ali su njegovog oca Franju, koji je i sam krio komuniste za vreme rata, streljali ruski Crvenoarmejci kad su ušli u Jugoslaviju.

 

Martin Ceh, Nemac iz Srema, dao je život u borbi protiv fašizma, a istorijska nepravda prema njegovoj porodici ispravljena je tek posle 64 godine.

 
Nemačka porodica Ceh doselila se u Laćarak kod Sremske Mitrovice krajem 18. veka.

– Pradeda Jakob imao je troje dece, Franju, Mariju i Martina. Drugi svetski rat zatekao ih je kao seljake, nezainteresovane za politiku. Deda Franja bio je potom angažovan u graničnoj policiji i zadužen za bezbednost nasipa Jarak-Hrtkovci. U kući je držao tajnu bazu za smeštaj komunista i prebacivao ih na Frušku goru partizanima – priča njihov potomak Stevan Ceh, predsednik Udruženja sremskih Nemaca “Gete”.

Dedu Martina nacisti su mobilisali 1943. kad je imao 21 godinu. Kao protivnik fašizma on ubrzo, priča Stevan, beži partizanima, gde se istakao hrabrošću i postao komandir Treće čete Treće vojvođanske brigade.

– Njegov saborac i školski drug iz Laćarka i jedan od retkih preživelih iz Treće čete pričao mi je da je deda Martin poginuo hrabro 1944. Sahranjen je sa ostalim partizanima u šumama istočne Bosne. Grob mu nije obeležen, ali je svim žrtvama podignuto zajedničko spomen-obeležje u Šehovićima, koje redovno obilazim – kaže Stevan, pokazujući zahvalnice Subnora za njegovog dedu.

O deda Franji i Martinu u porodici Ceh malo se govorilo. Otac Jakob, kaže Stevan, nosio je bol u duši zbog ogromne nepravde nanete posle rata porodici. Nakon oslobođenja Beograda, Rusi su 1945. odveli Franju i presudili mu.

Komisija za konfiskaciju 1946. “zbog nemačke narodnosti” oduzela je porodici Ceh kuću i 16 jutara zemlje, da bi sud 1949. odlučio da se “uspostavi ranije stanje”.

– Moj otac Jakob i ja nakon njegove smrti, prošli smo pravu golgotu da ispravimo veliku nepravdu i speremo ljagu nanetu našoj porodici. Sva dokumenta o mojim precima Franji i Martinu data su nam na uvid tek 2006. u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu. Ali, upornost se isplatila, Okružni sud u Sremskoj Mitrovici 2008. godine zvanično je rehabilitovao mog dedu Martina, dok je Franja rehabilitovan četiri godine kasnije. Sad mogu u miru da počivaju – kaže Stevan.

Poginuli u borbi sa Handžar divizijom

U knjizi “Sećanja komandanata vojvođanskih brigada” spominje se ime Martina Ceha. Treća četa Treće vojvođanske brigade, koju je on predvodio našla se 7. juna 1944. opkoljena u šumama istočne Bosne od strane daleko nadmoćnije neprijateljske vojske sastavljene od 13. SS Handžar divizije, ustaša i muslimanske milicije. Skoro cela Treća četa je izginula, među kojima i njen komandir Martin Ceh.