Žorž Loinger, Jevrejin koji je bio član francuskog Pokreta otpora i spasio nekoliko stotina jevrejske dece tokom Drugog svetskog rata, preminuo je u 109. godini, saopštila je Fondacija sećanja na Šou.

– Napustio je nas je izvanredni čovek čija će dela ostati u sećanju – navela je fondacija.

Loinger, rođen u avgustu 1910. godine u Strazburu u jevrejskoj porodici, nosilac je priznanja Legije časti i medalje Pokreta otpora kao i drugih nagrada. Bio je predsednik Udruženja jevrejskog pokreta otpora u Francuskoj.

Loanža su Nemci zarobili 1940. godine dok je služio u francuskoj vojsci, ali je uspeo da se spasi zarobljeništva zbog svoje plave kose i očiju, zbog čega su nacisti mislili da nije Jevrej.

Time je izbegao deportaciju, a posle nekog vremena uspeo je da pobegne. Uspeo je da se vrati u Francusku tokom rata gde je pristupio pokretu otpora i spasavao jevrejsku decu čiji su roditelji ili ubijeni ili odvedeni u koncentracione logore.

Jedan od metoda spasavanja dece bio je da ih odvede do granice sa Švajcarskom, a onda šutne loptu preko i natera ih da odu po nju.

– Video sam fudbalski teren koji se nalazio na granici. Oko njega je bila dva i po metra visoka ograda, a bio je potpuno pust. Tu sam dovodio decu i govorio nekima od njih da se popnu iz ogradu, a da ću im onda šutnuti loptu – objasnio je Francuz svoj metod spasavanja dece.

Njegov rođak, poznati pantomimičar Marsel Marso, takođe je bio pripadnik francuskog pokreta otpora.loading...