TIHI HEROJ: Sam je spasao 350 jevrejske dece u ratu… Kada su ga pitali KAKO, objasnio je svoj GENIJALNI PLAN (VIDEO)

Veruje se da je samo on spasio 350 dece. Plus, za to, imao je neverovatno originalan način!

Printscreen

Žorž Loinger, Jevrejin koji je bio član francuskog Pokreta otpora i spasio nekoliko stotina jevrejske dece tokom Drugog svetskog rata, preminuo je u 109. godini, saopštila je Fondacija sećanja na Šou.

– Napustio je nas je izvanredni čovek čija će dela ostati u sećanju – navela je fondacija.

Loinger, rođen u avgustu 1910. godine u Strazburu u jevrejskoj porodici, nosilac je priznanja Legije časti i medalje Pokreta otpora kao i drugih nagrada. Bio je predsednik Udruženja jevrejskog pokreta otpora u Francuskoj.

Loanža su Nemci zarobili 1940. godine dok je služio u francuskoj vojsci, ali je uspeo da se spasi zarobljeništva zbog svoje plave kose i očiju, zbog čega su nacisti mislili da nije Jevrej.

Time je izbegao deportaciju, a posle nekog vremena uspeo je da pobegne. Uspeo je da se vrati u Francusku tokom rata gde je pristupio pokretu otpora i spasavao jevrejsku decu čiji su roditelji ili ubijeni ili odvedeni u koncentracione logore.

Jedan od metoda spasavanja dece bio je da ih odvede do granice sa Švajcarskom, a onda šutne loptu preko i natera ih da odu po nju.

– Video sam fudbalski teren koji se nalazio na granici. Oko njega je bila dva i po metra visoka ograda, a bio je potpuno pust. Tu sam dovodio decu i govorio nekima od njih da se popnu iz ogradu, a da ću im onda šutnuti loptu – objasnio je Francuz svoj metod spasavanja dece.

Njegov rođak, poznati pantomimičar Marsel Marso, takođe je bio pripadnik francuskog pokreta otpora.