Tito je bio dobitnik nebrojano ordena i priznanja, ali OVU NAGRADU NIKADA NIJE DOBIO iako ju je SILNO ŽELEO

Međunarodna priznanja koje je doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito za života dobio teško se mogu i pobrojati. Ipak, jedna nagrada trajno mu je izmakla iako je godinama lobirao i trudio se da je dobije.

Wikipedia/Stevan Kragujević

Iako je silno želio da je dobije Titu je zauvek izmakla Nobelova nagrada za mir! Nije pomoglo ni lobiranje nekih od najmoćnijih ljudi sveta – Nobelov komitet nikada ga nije nagradio iako jeste razmatrao kandidaturu.

Najbliže ovoj nagradi bio je 1973. godine. Jugoslavija je još godinu dana ranije donela državnu odluku o lobiranju i naše diplomate su se razletele po celom svetu. Naravno, u tajnosti jer je, u slučaju da akcija propadne, trebalo sprečiti da vest o tome procuri u javnost.

Lista svetskih lidera koji je trebalo da predlože Tita Nobelovom komitetu bila je zaista impresivna – Vili Brant, Indira Gandi, etiopski car Hajle Selasije, predsednik Tunisa Habib Burgiba, italijanski političar Pjetro Neni, predsednik Finske Uro Kaleva Kekonen…

Među onima koji su podržali Titovu kandidaturu bili su mnogi iz filmskog sveta – Čarli Čaplin, Luis Bunjuel, Akira Kurosava, Lorens Olivije, Ingmar Bergman…

Ipak, nije pomoglo.

Nobelova nagrada
Beta

Nagradu su te godine dobili američki državni sekretar Henri Kisindžer i vijetnamski revolucionar i političar Le Dik To, zbog smirivanja sukoba u Vijetnamu.

Prema opštoj oceni Titu je Nobel izmakao zbog činjenice da je stao na stranu Arapa u sukobu s Izraelom, a jevrejski lobi je bio jak u komitetu.

Sa druge strane, i jugoslovenska dijaspora je radila na anti-propagandi ističući svuda po svetu da je Tito “diktator, kriv za ubistva 400.000 Srba tokom Drugog svetskog rata, kao i za progone intelektualaca”.

Ako je Tita pogodila vest da nije dobio Nobela, to nije pokazao javno. Tek pred kraj života u jednom govoru najvišim vojnim i državnim zvaničnicima priznao je poraz.

– Ja nisam dobio Nobelovu nagradu za mir zbog Golog otoka, iako me za ovu nagradu predlagalo više od stotinu državnika iz celog sveta. Norveški kralj tražio je od mene da se izvinim pred celim svetom zbog Golog otoka. Rekao sam mu: ‘Ako nekome treba da se izvinim, onda su to oni koji su tamo došli nevini. Informbiroovcima ne želim da se izvinjavam. Nobelovu nagradu nisam dobio i nisam nikoga krivio za takvu odluku. Sam sam sebi presudio – istakao je tom prilikom jugoslovenski maršal.