Tito je bio gurman i OBOŽAVAO JE DA JEDE, ali ovo je JEDINA NAMIRNICA KOJU NIJE HTEO NI DA PROBA

Tito
Dnevno.rs/Kolaž

Poslednji batler Josipa Broza Tita, Jože Oseli, tvrdi da bi jugoslovenskom predsedniku uvek servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam sebi stavljao šta će da pojede u određenom trenutku.

 

Josip Broz Tito važio je za velikog hedonistu. Iako se opuštao uz viski “Čivas rojal”, star dvadeset godina i pušio cigare iz Havane, kad je hrana bila u pitanju nije bio posebno izbirljiv.

Kako tvrdi njegov poslednji batler, Jože Oseli u knjizi “Titovi poslednji dani” jugoslovenskom predsedniku uvek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam sebi stavljao šta će da pojede u određenom trenutku. Odbio je da jede samo jednu namirnicu.

– Doneli smo puževe, a on je rekao: “O ne, ja baš ne bih jeo puževe’ – otkrio je slavni slovenski kuvar koji je sa suprugom Metkom sedam i po godina brinuo o predsednikovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.

Zagorje u srcu

 

Foto: Wikipedia

Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a pre svega štrudle. Od mesa posebno je voleo govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera.

Kada je u Severnoj Koreji dobio na poklon čaj od ženšena, započeo je s ritualom ispijanja ovog napitka pre spavanja.

Uzimanje čaja od ženšena u Aziji je poznata praksa već više od 5.000 godina, a njegove blagodeti su brojne: poboljšava opšte stanje organizma i mentalnu aktivnost, a preventivno deluje i protiv mnogih bolesti.

O Titovom ženšenu je u svojim tajnim izveštajima pisala tih godina i CIA, navodeći od čega sve Tito boluje i kako se leči. CIA-ini analitičari tada su zaključili da je reč o čaju “bez poznatih lekovitih svojstava”, svakako bez učinka na aterosklerozu koju je agencija spominjala u izveštaju.