TRAGEDIJA FRONTMENA NAJPOPULARNIJE POP GRUPE IKADA: ABBA je bila svetski fenomen, ali ON SE TOGA NE SEĆA!

ABBA
Wikipedia/AVRO

Bjorn Kristijan Ulvaes je švedski pevač, muzičar, gitarista, tekstopisac i jedan od članova najlegendarnije pop grupe svih vremena - ABBA-a.

 

Bjorn je bio oženjen koleginicom iz grupe Agnetom Faltskog u periodu između 1971. i 1979. i iz tog braka imaju dvoje dece – Kristijana i Lindu. Iz drugog braka s Lenom Kalersjo sa kojom se oženio 1981. ima dvoje dece – Emu i Anu.

Kao poklon za svoj 13. rođendan dobio je akustičnu gitaru što je bio prvi korak u ostvarenju jedne uspešne muzičke karijere. Još kao tinejdžer bio je član The Hep Stars i The Hootenanny Singers.

Bjorn se tu upoznao sa Benom Andersonom. Mladi muzičari postali su prijatelji tokom izleta na zajednički koncert svojih grupa i 1966. godine započeli saradnju.

Nakon što su dvojica prijatelja objavila 1970. godine album Lycka, na snimanju pesme “Hej gamle man” Beni i Bjorn dovode svoje tadašnje devojke Ani-Frid Lingstad i Agnetu Faltskog da budu prateći vokali… ABBA je tada rođena.

Odeća na koju se ne mora plaćati porez

Na počecima karijere članovi ABBA-e pronašli su “rupu” u propisima – ako umetnici nose kostime za nastupe koji su “tako neverovatni da se ne mogu nositi na ulici”, za njih ne moraju platiti porez. A u Švedskoj porez je bio prilično visok.

Bjorn Ulvaeus sve je to napisao u svojoj autobiografiji.

– Po mom mišljenju, izgledali smo kao ludaci. Niko se nije mogao obući tako loše na pozornici kao mi – napisao je.

Privatni i profesionalni raspad

Agneta je otkrila kako joj je nadraža Abba-ina pesma “The Winner Takes It All’”. Tu je pesmu, naime, Bjorn napisao nakon razvoda sa njom.

– Björn ju je napisao nakon što se raspao naš brak 1980. godine i to me je tada jako dirnulo. Toliko je toga u toj pesmi. Tužna je, a istovremeno fantastična – rekla je jednom prilikom pevačica.

Ona je otkrila i kako Bjorna retko viđa – samo za rođendane njihove dece i da više nemaju prisan odnos.

Njihov posljednji pravi zajednički nastup, na kojem su izveli svoj zadnji singl “Under Attack”, dogodio se 11. decembra 1982. godine. Nastup se odvio u okviru britanskog šou programa “The Late, Late Breakfast Show”. 

Nakon ABBA-e

Bjorn i Beni nastavili su zajedno sarađivati, a Agneta i Frida su otišle svaka svojim putem radeći na solo albumima. Beny Anderson je od švedske vlade dobio počasno zvanje profesora zbog svoje “sposobnosti stvaranja vredne muzike za ljude širom sveta”.

Osim toga, mjuziklom “Mamma Mia”, koji je napisao s Bjornom Ulvaeusom postigao je veliki uspeh. Mjuzikl je postao hit na londonskom West Endu i na Brodveju, a dobio je i pet nominacija za nagradu Toni.

 

Foto: Wikipedia/Frankie Fouganthin

Anderson i Ulvaeus su takođe napisali epski mjuzikl “Kristina fran Duvemala” i “Chess”, ljubavnu priču koja se događa u vreme ”Hladnog rata”. 

Valja spomenuti i kako je Bjorn vlasnik restorana koji nosi upečatljivo ime – Mamma Mia.

Ipak, Bjornov život obeležila je i jedna velika nesreća. Pevač je 2008. godine priznao kako pati od demencije – ima trajne gubitke pamćenja zbog kojih se ne može setiti brojnih uspomena iz svog života, pa tako ni najuspješnijih trenutaka iz ABBA-ine karijere.loading...