Tragedija “obične” domaćice: Evo kako je majka šestoro dece postala POSLEDNJA VEŠTICA VELIKE BRITANIJE

Helen Dankan
Wikipedia

Žena koja je nazvana “poslednjom vešticom Britanije” trebalo bi da bude posthumno pomilovana zahvaljujući novom zakonu.

 

Helen Dankan osuđena je na devet meseci zatvora zbog veštičarenja 1944. zato što je imala viziju potonulog broda britanske mornarice “HMS Barham”, pre nego što je iko znao da se to zaista i desilo.

Međutim, zahvaljujući takozvanom “Tjuringovom zakonu”, Dankanova bi trebalo da bude pomilovana. Ali ovo je tek kraj priče…

Poslednja “veštica” Britanije

Ova žena iz Kalandera bila je domaćica i majka šestoro dece. Bila je poznata u spiritualističkim krugovima zbog njene navodne sposobnosti da komunicira s mrtvima.

Jednu seansu održala je u Portsmautu 1941. kada je navodno otkrila da je komunicirala s mornarom koji je potonuo zajedno s brodom “HMS Barham”. Ovaj ratni brod pogodio je torpedo u Sredozemnom moru i izgubljeno je 800 života, ali vest o tome se neko vreme krila od javnosti.

Vizija koju je Dankanova imala zbog toga se smatrala pretnjom po nacionalnu bezbednost i prema mišljenju nekih vojnih starešina, mogla je da ugrozi ishod rata.

Uhapšena je, proglašena izdajnikom i postala poslednja žena u Velikoj Britaniji koja je osuđena zbog veštičarenja, prema zakonu iz 1735.

Nakon izlaska iz zatvora 1945. Dankanova je obećala da se više neće baviti spiritualizmom, ali je 1956. godine opet uhapšena tokom jedne seanse. Umrla je nedugo po drugom izlasku iz zatvora, a zakon zbog kog je prvobitno osuđena ukinut je 1951.

Sada se aktivisti bore da i ona bude pomilovana posthumno, zahvaljujući istom zakonu koji je pomilovao Alana Tjuringa, velikog matematičara i čoveka koji je dešifrovao “Enigmu” ali je, uprkos svom doprinosu u borbi protiv nacista, osuđen zbog svog seksualnog opredeljenja.

Tjuring je nakon donošenja presude izvršio samoubistvo, ali ga je posthumno pomilovala kraljica Elizabeta II 2013.

Što se Helen Dankan tiče, mnoge njene metode kojima je prilikom seansi “prizivala” duhove raskrinkane su kao prevare. Međutim, kako je znala za potonuće “HMS Barham” do danas nije razjašnjeno.loading...