Ovo je jedini do sada poznati snimak "žena za utehu". Traje svega 18 sekundi i objavila je je vlada Južne Koreje navodeći da prikazuje "jedan od najmračnijih trenutaka Azije u istoriji".

 

Vlada Južne Koreje objavila je snimak “žena za utehu”, koje su bile prisiljavane da rade kao seksualne robinje japanskih vojnika tokom Drugog svetskog rata, za koji tvrdi da je prvi snimak te vrste, piše Vašington post.

Veruje se da je snimak načinio jedan američki vojnik 1944. u kineskoj provinciji Junan, koja je bila pod japanskom okupacijom. Koliko je poznato, ovo je jedini snimak “žena za utehu” i na njemu se vidi sedam zarobljenica u razgovoru sa kineskim vojnicima. 

Istraživači kažu da je očigledno da su žene sa snimka tu držane protiv svoje volje.

– Njihov izgled, kao i činjenica da su bose, svodoči o tome da su zarobljene – tvrdi Kang Sung-hiun, profesor sa univerziteta Sungkonghoe koji je učestvovao u istraživanju.

Južnokorejski aktivisti procenjuju da je 200.000 žena i devojčica prisilno radilo u bordelima za japanske vojnike tokom Drugog svetskog rata. Najveći deo ih je došao iz Koreje, ali i iz Kine, Indonezije, Filipina i Tajvana.

Ovo istorijsko pitanje već decenijama izaziva tenziju na relaciji Južna Koreja-Japan. Tokio je 2015. pristao da plati 8,3 miliona dolara odštete žrtvama i upućeno je formalno izvinjenje, ali mnogi Korejci to smatraju nedovoljnim dok, sa druge strane, veliki broj Japanaca tvrdi da je postojanje “žena za utehu” istorijska izmišljotina.

Do sada su jedina svedočanstva o tim ženama bile fotografije i priče preživelih, pa je video od neprocenjivog istorijskog značaja.loading...