Tragična životna priča našeg glumca: Nemci su mu pobili sve, a njegova prva rečenica na sceni bila je HAJL HITLER!

Eugen Verber
Printscreen

Viđali ste njegov lik u brojnim jugoslovenskim ostvarenjima, ali sigurno niste znali koliko je Eugen Verber bio značajan za prošlost naše zemlje.

 

Eugen Moše Verber rođen je u Subotici, 1923. godine, u patrijarhalnoj i ortodoksnoj jevrejskoj porodici. Mnogi ga pamte kao glumca, ali Verber je bio književnik, naučnik, prevodilac, pregovarač i svojevrsni diplomata – premda se nikada nije isticao i “hvalio” svojim umećem.

Eugen Verber celog života bavio se izučavanjem jevrejske istorije i kulture. Objavio je brojne radove iz judaistike, a prevodio je i sa nemačkog, mađarskog, jidiša, aramejskog i hebrejskog jezika. Bio je predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

Proslavio se prevodima Talmuda, Kabala, Kumranskih rukopsa i važio je za jednog od najvećih poznavalaca biblijske literature i istorije jevrejskog naroda na našim prostorima.

On je od malih nogu vaspitavan po načelima jevrejske tradicije i pohađao je osnovnu jevrejsku školu. Maturirao je na trgovačkoj akademiji u Novom Sadu, ali je paralelno učio hebrejski jezik – kako u školi i porodici, tako i u sinagogi.

Verber je bio saradnik Narodnooslobodilačkog pokreta i kao takav bio je uhapšen od strane mađarskih okupatora. Izbegao je Novosadsku raciju u kojoj je poginulo između tri i četiri hiljade ljudi i prebegao je u Budimpeštu. Tamo je radio kao zubni tehničar, ali su ga krajem 1943. godine odveli na prinudni rad na Istočni front. U leto 1944. godine Eugen Verber uspeo je da pobegne iz logora i da se pridruži jedinicama Crvene armije. Prelazi u Jugoslaviju i stupa u partizane, ali je ne dugo potom demobilisan zbog bolesti.

Nakon demobilizacije Eugen počinje glumačku karijeru u Vojvođanskom narodnom pozorištu, a paralelno radi i kao novinar u subotičkoj “Hrvatskoj riječi” i jednom mađarskom listu.

 

Pamtimo ga kao Hansa Šmita iz “Otpisanih”, Matkovića iz serijala o kamiondžijama Paji i Jaretu, ali i kao kolegu Veselina Cvetkovića u kultnom filmu “Varljivo leto ’68”. Zapažene su i njegove uloge u filmovima Operacija Beograd, Valter brani Sarajevo, Salaš u malom ritu, Zimovanje u Jakobsfeldu, Zadah tela, Biciklisti…

Svega nekoliko meseci pošto su mu okupatori ubili majku, dve sestre i veliki deo familije, Eugen je kročio na pozorišne daske i njegova prva rečenica izgovorena pred publikom bila je – “Hajl Hitler”.

Igrao je u skoro 60 filmova u periodu od 1960. do 1990. godine, a zbog odličnog izgovora nemačkog jezika igrao je uloge nemačkih oficira u ratnim filmovima.

Svake pete godine, Eugen Verber išao je u Aušvic, kako bi se poklonio senima svoje majke i sestara.