TRAMP NIJE 45. VEĆ 46. PREDSEDNIK: Jednog vladara Amerike NIKO NE UBRAJA u stanare Bele kuće!

Dejvid Rajs Ečinson
Wikipedia

Mnogo ljudi na svetu misli da je odlazeći predsednik SAD Barak Obama bio 44, odnosno da će Donald Tramp biti 45. predsednik Sjedinjenih Država. Ipak, moramo da se prisetimo Dejvida Rajsa Ečinsona.

 

Davne 1849. godine došlo je vreme da Džejms Polk napusti Belu kuću i da vladanje Sjedinjenim Američkim Državama preuzme Zakari Tejlor. Međutim, trebalo je da se zamene u nedelju 4. marta te godine i to je bilo nemoguće. Tejlor je bio religiozan čovek koji je odrastao poštujući Šabat – neradni dan. Nije nameravao da napravi izuzetak ni za tako veliku i značajnu priliku kao što je inauguaracija 12. predsednika Amerike.

I tako, Polk je napustio “tron”, a niko nije zvanično preuzeo vladanje Amerikom. Kako nije bilo ni predsednika ni potpredsednika, sledeći u redu za ulogu privremenog predsednika bio je Dejvid Rajs Ečinson.

Glasnogovornik Bele kuće postao je 12. predsednik Sjedinjenih Država i to na, otprilike, 24 sata. Međutim, mnogi naučnici i poznavaoci Ustava ove zemlje smatraju da nije bitno kada se održi zvanična inauguracija – čim jedan predsednik završi mandat, naredni stupa na dužnost. Istovremeno, naučnici se pitaju kako je Ečinson mogao da nasledi Polka, ako je celoj administraciji tog predsednika istekao mandat.

Sam Ečinson nebrojeno puta je izjavio da je ludost tvrditi da je bio predsednik iako je voleo da naglasi da je on vodio “najiskreniju administraciju koju je Amerika ikada imala”.

Ipak, narod Misurija ponosan je na to da je izrodio ovakvog državnika, pa su mu podigli i nadgrobnu ploču na kojoj piše “predsednik SAD-a na jedan dan”, a u okviru lokalnog istorijskog muzeja nalazi se i najmanja predsednička biblioteka na svetu, prenosi portal Mental Floss.