TUŽNA DAMA ANĐEOSKOG GLASA: Udavala se četiri puta, trpela zlostavljanje, a onda joj je SIN UMRO NA RUKAMA

Doris Dej je jedna od najpopualrnijih pevačica i glumica prošlog veka, a juče nas je napustila u svojoj 97. godini.

Beta

Karijeru je započela 1948. godine filmom “Romance on the High Seas” koji joj je obezbedio uspeh sledećih 20 godina. Igrala je u nebrojeno mnogo romantičnih komedija, mjuzikala, komedija i drama.

Beta

Alfred Hilčkok ju je tražio za svoj film “The Man Who Knew to Much”, a šezdesetih godina se proslavila u romantičnim komedijima.

Mnoge žene su joj zavidele jer su joj partneri bili neki od najpoželjnjjih glumaca Holivuda – Klark Gejbl, Keri Grant, Dejvid Niven i Rod Tejlor. Ipak, napopularnija je bila u filmovima sa Rok Hadsonom “Pillow talk” i “Move over Darling!”

Osim filmske, ostvarila je i televizijsku karijeru – imala je svoj šou “The Doris day show”. Za života je osvojila Gremi, Oskara i “Golden Globe”, a od Džordža Buša dobila je “Medalju slobode”.

POČETAK KARIJERE

Godina 1937. bila je presudna – do tada je gradila plesnu karijeru, ali joj je jedna saobraćajna nesreća promenila život. Zauvek je povredila desnu nogu i baš tada otkrila je svoj talenat – pevanje.

Profesor pevanja koji je bio očaran njom joj je davao tri časa po ceni jednog, a kasnije se njena majka verila za njega.

Osam meseci nakon časova pevanja dobila je posao na radiju.

U toku njene izvedbe na radiju, najveću pažnju je privukla Barniju Repu, koji je tražio ženski vokal i pitao je Dej da li želi da dođe na audiciju. Rep je do tada imao audicije na kojima je video preko 200 pevačica. Posao je dobila ona.

Radeći za Repa 1939. godine, uzela je prezime Dej što joj je on sugerisao.

LJUBAVNI ŽIVOT

Beta

Prvi muž bio joj je muzičar Al Džorden sa kojim je bila u braku od 1941-1943 godine. Sa njim je i dobila sina. Zbog fizičkog zlostavljanja koje je trpela od svog muža, Doris ga je napustila. 1967. godine,a Al Džorden je izvršio samoubistvo iz pištolja.

Drugi put se udala za saksofonistu Džordža Vilijama Veldera, sa kojim je provela tri godine. Nekoliko godina kasnije obnovili su ljubav, ali na nekoliko meseci.

Najveću ljubav doživela je sa trećim mužem. Doris se udala za Martina Melčera 1951. godine i taj brak je trajao sve do njegove smrti 1968. godine. Melčer je u tom braku usvojio njenog sina Terija i dao mu svoje prezime.

Tokom tog braka Doris je operisala rumor na dojci. Srećom, pokazao se kao benigan.

Osam godina nakon što je Martin preminuo, Doris je upoznala Berija Komdena koji je bio mlađi od nje skoro celu deceniju. Venčali su se 1976. godine i brak je opstao do 1981. godine. Beri Komden je zatražio razvod i rekao u jednom intervjuu da je Doris više brinula za svoje “životinjske prijatelje” nego za njega.

Doris su nesreće pratile u stopu. Gledala je kako joj njen jedini sin umire na rukama. Muzički producent i tekstopisac Teri Melčer 2004. godine umro je od raka kože, pet meseci nakon što je Doris dobila “Predsedničku medalju slobode”.

POSVEĆENA ŽIVOTINJAMA

Pred kraj života Doris Dej vreme je provodila u svojoj kući u Kaliforniji, bila je posvećena životinjama. Za života je bila veliki aktivista u borbi za njihovu zaštitu.

Iako se iz sveta šou biznisa povukla pre skoro 40 godina i 1978. osnovala fondaciju za zaštitu životinja koja nosi njeno ime, Doris Dej je izdala 2011. godine albuma “My Heart”.

Umrla je od posledica upale pluća.