TUŽNA SUDBINA BAJRONOVE ĆERKE: Genijalka koja nije uspela da izbegne OČEVO “PROKLETSTVO”

Priznanje za pronalazak i razvoj računara i kompjuterskih programa danas deli nekoliko naučnnika - Čarls Bebidž, Alan Tjuring, Bil Gejts, Stiv Džobs... Ali, da li znate ko je bio prvi u ovim istraživanjima? Mnogo pre bilo koga od njih, razvoj mašine koja bi "sama mislila" predvidela je jedna žena!

Wikipedia

Grofica Ejda od Lavlejsa decenijama je čekala da bude priznata kao nešto više od ćerke slavnog pesnika Bajrona. Ona je uspela da prevaziđe stereotipnu ulogu žene koju joj je društvo nametnulo i postane jedan od pionira u istraživanju računara i programiranja.

Wikipedia

Nije se obazirala na tračeve i govorkanja o “onoj ludoj grofici”, a iako je živela pre 150 godina i to nesrećno i kratko, naslutila je većinu od onoga što se danas smatra modernim računarstvom.

Ejda Bajron je rođena 1815. godine kao ćerka engleskog pesnika lorda Bajrona i Anabele Milbank. Kada joj je bilo samo 5 meseci, njeni roditelji su se razveli, a već 1816. godine Bajron je otišao u inostranstvo gde je i umro.

Iako nikada nije upoznala oca, Ejdi su od malena govorili da jako liči na njega, kako po izgledu, tako i po naravi.

Verovatno je to i bio razlog zbog koga se njena majka iz sve snage trudila da devojčicu odgovori od pisanja pesama i umetničkog života, pa ju je umesto toga “gurnula” u naučne vode, obrazujući ćerku mnogo više nego što je to bio običaj za tadašnje žene. Ejdu su tako još kao malu najbolji tutori u zemlji učili matematici, a sa godinama je postala i odličan lingvista i muzičar.

Susret koji joj je promenio život

Prekretnicu u životu Ejde Bajron načinilo je poznanstvo sa Meri Somervil, još jednom izuzetnom damom i prvom ženom koja je postala član Kraljevskog astronomskog društva.

Na jednom balu koji je Meri priređivala, Ejda je upoznala Čarlsa Babidža, poštovanog profesora matematike. Bilo joj je samo 18 godina i bila je duboko impresionirama Čarlsovim idejama o mašini za računanje koju je naučnik zvao “analitička mašina”.

Sa druge strane, Babidž je bio zapanjen Ejdinom inteligencijom i brzinom kojom je povezivala i shvatala stvari, piše Gardijan.

I tako je nastao tandem koji će promeniti istoriju matematike, ali i računarstva i informatike!

Brak za primer

Ejda Bajron se sa 19 godina udala za Vilijama Kinga, grofa od Lavlejsa. On nije bio “tipičan” muž onoga vremena, pa zapisi kažu da je bio veoma ponosan na dostignuća svoje žene i da joj je uvek pružao podršku. Imali su skladan brak, a njihovo troje dece – dva sina i ćerka, krenuli su majčinim stopama i postali naučnici.

Istoričari kažu da je Ejda Babidžove nacrte i planove razumela bolje nego on sam. Kada je prevodila sa francuskog na engleski njegove zapise o analitičkoj mašini, Ejda je dodavala sopstvene beleške u kojima je naglašavala razliku između Paskalove mašine, koja bi mogla da se poredi sa današnjim digitronom, i Babidžove mašine, koja može da se poredi sa modernim računarima.

Slavna lepotica koja je RUŠILA TABUE i čija je smrt i danas jedna od NAJVEĆIH MISTERIJA INDIJE

Ejda je napisala i algoritam za analitičku mašinu za izračunavanje Bernulijevih brojeva. Smatra se da je ovo prvi računarski program, pa je tako ova dama postala prvi programer u istoriji. Na kraju svog dela se potpisala kao “A. L. L.” jer je za ženu iz više klase tog doba, bilo neprihvatljivo da se bavi takvim poslovima.

Grofica Ejda od Lavlejsa bila je pravi vizionar. Verovala je da će Babidžova mašina jednog dana moći da se koristi u komponovanju, grafici, razvoju nauke, ali i u mnogo banalnije, privatne svrhe.

“Prokletstvo” lodra Bajrona od koga nije mogla da pobegne

Wikipedia

Ejdi je bilo dvadeset devet godina kada je njeno delo objavljeno. Spisi iz onog vremena govore da je tada doživela neku vrstu mentalnog sloma. Pouzdano se zna da su joj onovremeni doktori prepisali kombinaciju lekova i alkohola koji su je zauvek gurnuli u ponora zavisnosti i ludila.

Kako bi uspela da ostavi alkohol, Ejda je lek pronašla u drugoj zavisnosti – kockanju. Ona i Babidž su testirali matematičke teorije o verovatnoćama konjskih trka.

Ova avantura se za groficu završila tragično – da bi otplatila dugove, morala je da založi porodičan nakit, a naučna zajednica, ionako sumnjičava prema naučnici, zauvek joj je okrenula leđa.

I tako je, slično kao i njen otac pre nje, Ejda Lavlejs postala “ukleta”. I to nije bila ledina sličnost sa lordom Bajronom. Ejda je umrla od raka u 36. godini, isto kada i njen otac. Po sopstvenom zahtevu, sahranjena je pored njega.

Priznanje tek u 20. veku

Na priznanje svog rada i ideje Ejda Lavlejs je čekala vekovima. U njenu čast, Američko ministarstvo odbrane je tek 1979. godine jedan programski jezik nazvalo “Ada” (“Ejda”).