Tužna sudbina velike lepotice: Klanjali su joj se milioni, a umrla je SAMA I ZABORAVLJENA U LUDNICI

Odri Munson
Wikipedia

Bila je prvi pravi supermodel i muza brojnih umetnika, a celi svet joj se raspao kada se našla u središtu jednog skandala.

 

Bila je poznata kao najsavršenijii model, a u danima njene najveće slave jedne novine su o njoj objavile tekst sa naslovom “Celi Njujork se poklonio pravoj Mis Menhetana”. 

Odri Munson je taj “nadimak” zaradila zbog savršenih proporcija lica i tela, koje je inspirisalo brojne umetnike koji su po njoj napravili više skulptura koje su i danas izložene po Menhetnu, Bruklinu i Bronksu.

Prema nekim navodima, Odri je pozirala za razna umetnička dela više nego bilo koji drugi model, a radovi inspirisani njenim likom i danas su česta pojava u Njujorku, a da ni sami Njujorčani toga verovatno nisu ni svesni.

– Ona je bila prvi supermodel i prvi supermodel koja je imala ovacije društva – kaže Diana Rozas, autorka knjige o Odri – “American Venus: The Extraordinary Life of Audrey Munson, Model and Muse”.

Rođena je 1891. godine u Ročesteru. Njeni su se roditelji razveli kad je bila mala i sa

 

majkom se preselila u Njujork. Dok je jednog dana šetala Broadvejem, prišao joj je jedan fotograf i zamolio da je uslika. Odri je imala 15 godina. 

Zapazio ju je umetnik Isidor Konti i tako je Odri brzo postala traženi model. Iako su ti poslovi često tražili da Odri bude gola, ni ona ni njena majka nisu se tome protivile.

– Bila je muza. Imala je dar da inspiriše umetnike i zato su je svi tražili – rekla je Rozas.

Ta slava joj je donela i prvi ugovor za film. Nemi film “Inspiration” iz 1915. godine prvi je nepornografski film u kojem je prikazana naga žena i bila je to upravo Odri. Nakon toga se pojavila u još nekoliko filmovima i počela je da zarađujei mnogo novca, a njen otuđeni otac je govorio medijima kako Odri taj novac “troši kao vodu”.

Ipak, 1919. godine celi njen svet se srušio kad je postala glavna priča oko jednog kriminalnog slučaja. Njezin bivši stanodavac Voleter Kin Vilkins bio je uhapšen zbog ubistva svoje supruge. Vilkins je tvrdio da su je ubili provalnici, ali policija je našla mnogo rupa u njegovoj priči.

Policija je tvrdila da je Vilkins imao motiv za ubistvo svoje supruge – očajnički je želeo da se oženi sa Odri Munson sa kojom je bio opsednut nakon što je od njega iznajmila stan, piše New York Post.

Vilkins je proglašen krivim i osuđen na smrt. Publicitet kojeg je priča dobila u javnosti uništila je Odrinu karijeru, pa se odselila kod svoje majke u gradić Meksiko, u državi Njujork. Tamo je njena majka od vrata do vrata prodavala posuđe kako bi njih dve imale od čega da žive.

Nastavila je da glumi, ali ne tako uspešno kao nekada, a uzela je i novo umetničko ime – baronica Odri Meri Munson-Monson. Očajna, 1922. pokušala je samoubistvo trovanjem.

Preživela je i 1931. godine poslata je u ludnicu u Ogdensburg. Ostala je tamo do smrti 1996. godine. Imala je 104 godine i sahranjena je u neoznačenom grobu.

– Što nastaje od modela umetnika? Pitam se koliko je mojih čitalaca stalo pored remek-dela napravljenog po mom uzoru i koliko se njih zapitalo: “Gde je ona, ova djevojka koja je tako lepa?” – napisala je Odri Munson u jednoj novinskoj kolumni 1921. godine.