Tužni maskirani junak: ZORO je zaista postojao, ali njegov život bio je MRAČNA SAGA O SILOVANJU, SMRTI I OSVETI

Zoro, legendarni borac za pravdu i razbojnik plemenitog srca, 9. avgusta napunio je 100 godina!

Wikipedia

Zoro je jedna od kulturnih ikona istog ranga kao Tarzan ili Supermen. Nastao iz pera američkog pisca Džonstona Mekalija, Zoro se prvi put pojavio u jednom kalifornijom časopisu. Mekali će kasnije objaviti više od 60 avantura Zoroa, a ovaj će postati pravi junak američke književnosti.

Mekali je bio inspirisan jednim Meksikancem, polu-patriotom, polu-banditom koji je živeo u Kaliforniji u 19. veku, za vreme zlatne groznice. Hoakin Murieta je branio rudare od gringosa. Slavni pisac Pablo Neruda je tom popularnom junaku posvetio i jedan pozorišni komad.

Hoakin Murieta, ili “Robin Hud Zapada” kako su ga zvali, živeo je u 19. veku i dane je provodio sveteći se povlašćenima u ime potlačenih – u njegovom slučaju belcima iz Kalifornije, koji su povredili njegove voljene i počinili nepravdu protiv njegovih drugova Meksikanaca.

Legenda je rođena

Wikipedia

Murieta se, kada mu je bila 21, sa svojom ženom Rositom i bratom Karlosom, naselio u Kaliforniji gde su napravili malu farmu i planirali da krenu da traže zlato. Ono na šta nisu očekivali bio je loš prijem kod lokalnog stanovništva koje je krenulo da ih napada tvrdeći da Meksikanci ne smeju da traže zlato u toj oblasti i da “ostave američku zemlju na miru”.

Karlos i Hoakin su pokušali da ignorišu pretnje. Jednog popodneva, banda belih ljudi upala je na njihovu farmu, Karlosa su obesili, a Rositu silovali i to sve pred Hoakinovim očima. Hoakina su zatim vezali za konja i vukli po prašni i kamenju i krvavog ga ostavili da umre.

On je preživeo i nakon što pravdu nije uspeo da zadovolji na sudu jer “Meksikanci nemaju pravo da tuže bele ljude” osnovao je bandu poznatu kao “Pet Hoakinovih”.

Murietina banda je krala stoku, pljačkala vozove, banke i ubijala svakoga ko im se našao na putu, pogotovo belce i Azijate.

Nakon nekoliko godina takvog života banda je otkrivena i ubijena su dva Meksikanca. Vojnici su za jednog verovali da je Murieta, a kako bi imali dokaz o tome odsekli su glavu i čuvali je u ogromnoj tegli sa viskijem.

Ubrzo se proneo glas o ovom zverstvu, ali do kraja nikada nije razjašnjeno da li je “meksički Zoro” zaista ubijen. Žena koja je tvrdila da je Hoakinova sestra još dugo posle tvrdila je da glava u tegli nije njegova.

I, legenda je tako rođena!

Mešavina Robina Huda, Petra Pana i Če Gevare

Čileaska spisateljica Izabel Aljende u svom romanu “Zoro” iz 2005. godine navodi da je junak mešavina Robina Huda, Petra Pana i Če Gevare.

Telezivijska serija Volta Diznija od 78 epizoda snimljenih od 1957. do 1961. godine doživela je ogromnu popularnost.

U kinematografiji je bilo oko 50 Zoroa, i u verzijama parodije i erotike. Najpoznatiji glumci u toj ulozi su Daglas Ferbanks (1920), Tajron Pauer (1940), Alen Delon (1975) i Antonio Banderas u dva filma snimljena 1998. i 2005.

Zoro se pojavluje u stripu, pesmama, video igricama, a njegov izgled visokog, vitkog momka na konju, koji nosi šešir, masku, crni plašt i mač u ruci, i dan danas se koristi.