Tvrdnja istoričara uznemirila vernike: ISUS JE BIO GRK i zapravo smo ga pomašali sa OVOM SLAVNOM LIČNOŠĆU

Isus Hrist nije Jevrejin, već Grk, pokazalo je najnovije istraživanje predstavljeno u dokumentarcu "Amazon Prime". U ovom dokumentarcu se tvrdi da je antički filizof Apoloninus Tajan, koji je propovedao i činio čuda, zapravo sin Božji.

Isus
Pixabay.com

Dokumentarac, naime, otkriva da je su Isusa zamenili sa ovim grčkim filozofom koji je živeo u isto vreme. Opisi Isusovog života i čuda koja je izveo u Novom zavetu možda su pogrešno protumačeni i njih je, bar kako navodi dokumentarac, činio Apolonije Tjanski, prenosi Dejli mejl.

Između njih postoje upečatljive fizičke sličnosti i postoji više dokaza da je Apolonije postojao – navodi se u dokumentarcu.

Dokumentarni film Amazona, “Biblijske zavere”, zapravo sugeriše da je Isus mogao da bude Apolonije. 

Dokumentarac ne poriče da je Isus postojao kao istorijska ličnost, samo da osoba koja se opisuje u Novom zavetu može da bude Apolonije.

Apolonije je rođen u 3. ili 4. godini pre nove ere u Centralnoj Anatoliji. I Isus i Apolonije su bili propovednici i činili su čuda u prvom veku nove ere. Obojica su imala dugačku bradu.

Film objašnjava kako je Apolonije došao do izražaja tako što je činio čuda i sakupljao sledbenike – na sličan način kao Isus. Bio je Pitagorin učenik, odrekao se mesa, vina i žena. Nije nosio cipele, a pustio je dugačku kosu i bradu.

pixabay

Ubrzo je postao reformator i nastanio se u hramu Eskulapa – navodi se u dokumentarcu.

Rimski imperator Aurelije se čak zarekao da će podići statuu u njegovu čast.

Navodno je vraćao život mrtvima i govorio o stvarima koje ljudi tada nisu ni mogli da zamisle. I, za razliku od Isusa, postoje dokazi koji dokazuju da je Apolonije zapravo postojao – navodi se u filmu.

Reakcije na ovaj dokumentarac, očekivano, nisu bile dobre. Mnogi su komentarisali da u njemu zapravo nije dokazano da je Isus zapravo bio Apolonije.

Dokumentarac samo pokušava da baci sumnju na Bibliju, bez ikakvih istorijskih dokaza ili intervjua sa pouzdanim stručnjacima, samo čista pretpostavka – napisao je jedan gledalac.