TVRDOGLAVOST mu je došla glave: Tužna sudbina predsednika Amerike sa NAJKRAĆIM MANDATOM U ISTORIJI

Vilijam Henri Harison
Wikipedia

Donald Tramp danas je postao predsednik Amerike i uskoro će se pridružiti društvu odabranih koji su do sada sedeli u Ovalnom kabinetu. Bilo ih je ukupno 44, sa boljom ili lošijom reputacijom, mlađih ili starijih, onih koji su se u Beloj kući zadržali duže ili kraće. Ipak, jedan predsednik SAD ubedljivi je rekorder kada je u pitanju dužina mandata koji se u njegovm slučaju broji u danima!

 

Titulu predsednika Amerike koji se najmanje zadržao na toj funkciji ubedljivo drži 9. predsednik te zemlje – Vilijam Henri Harison.

On je bio američki političar i vojskovođa koji se proslavio u borbi protiv Indijanaca u bici kod Tipekanoa 1811. godine.

Kada je preuzeo kabinet 1841. godine imao je 68 godina i bio je najstariji čovek koji je postao predsednik SAD. Ovaj rekord je držao 140 godina sve do inauguracije šezdesetdevetogodišnjeg Ronalda Regana 1981. godine.

Ipak, Harison se nije dugo zadržao na poziciji prvog čoveka SAD. Već tri nedelje nakon polaganja zakletve dobio je tešku upalu pluća. Bilo je onih koji su smatrali da je upravo zbog polaganja zakletve na hladnom zimskom vremenu Harison, inače oslabljenog zdravlja, i dobio upalu pluća. Odbio je da prekine svoj inauguracioni govor – najduži u američkoj istoriji, kao i predlog da obuče kaput ili bar stavi šešir i tako se zaštiti od kiše. 

Harisona su lečili svim poznatim sredstvima koja su uključivala i neke veoma egzotične lekove kao što su pijavice i opijum. Ipak, sve je bilo uzalud.

Vilijam Henri Harison je umro 31 dan od stupanja na položaj predsednik SAD 4. april 1841. u 68. godini života. Nije stigao da ostavi značajnijeg traga u američkoj istoriji osim činjenice da je tako postao predsednik sa najraćim mandatom, kao i prvi predsednik koji je umro na položaju.

Na mestu prvog čoveka Amerike nasledio ga je potpredsednik  Džon Tajler, a zanimljivo je da je unuk Vilijama Henrija Harisona – Bendžamin Harison, 48 godina nakon njega, takođe postao američki predsednik.loading...