U Egiptu se ovih dana piše istorija: Ovo su NAJNOVIJE VESTI o Tutankamonovoj grobnici

Tutankamon
Wikipedia

Novi egipatski ministar za antikvitete i baštinu saopštio je juče da treba sačekati još nekoliko nedelja pre zvanične potvrde o postojanju dve skrivene odaje u grobnici egipatskog faraona Tutankamona u Luksoru.

 

Njegov prethodnik Mamduh el Damati, koji je pre nedelju dana smenjen posle rekonstrukcije egipatske vlade, sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je trebalo da saopšti rezultate analiza arheologa.

Novi ministar Haled el Anani izjavio je pak da su neophodne brojne dodatne provere pre konačnog zaključka i dodao da za sada “ništa nije sigurno”.

El Damati izjavio je polovinom marta da su arheolozi putem posebnih uređaja ustanovili da postoji 90 odsto šanse da se u grobnici faraona Tutankamona u Luksoru nalaze dve skrivene odaje.

Prema njegovim rečima, arheolozi su skeniranjem grobnice otkrili dve do sada nepoznate prostorije koje najverovatnije sadrže metalne predmete i predmete organskog porekla.

 

El Damati je tada rekao da postoji mogućnost da se u tim prostorijama nalaze grobovi Tutankamonove porodice, dok su arheolozi ranije tvrdili da se unutar grobnice nalaze verovatno i posmrtni ostaci kraljice Nefertiti.

Podsetimo, Tutankamon je bio pripadnik 18. dinastije, koja je Egiptom vladala od 1569. do 1315. godine pre nove ere. Vladao je Egiptom deset godina. Faraon i njegovi preci bili su gotovo nepoznati arheolozima, dok 1922. u Dolini kraljeva, 500 kilometara južno od Kaira, nije otkrivena njegova netaknuta grobnica.