U ovoj kući pre 130 godina ROĐEN JE ADOLF HITLER! Nećete verovati kada vidite ŠTA ĆE ONA SADA POSTATI

Rodna kuća Adolfa Hitlera u Braunauu na severu Austrije biće pretvorena u policijsku stanicu, saopštilo je danas austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova posle više godina spora sa porodicom koja je vlasnik zgrade.

Hitlerova kuća
Wikipedia

Austrijska vlada želi da spreči da kuća gde je rođen Hitler 20. aprila 1889. ne postane mesto hodočašća. Međutim, tek ove godine se završila pravna bitka o iznosu naknade za prodicu Pomer koja je vlasnik te kuće gotovo jedan vek.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će sada tražiti arhitektonske projekte za pretvaranje kuće u policijsku stanicu.

“Buduća policijska upotreba treba jasno da pokaže da ta zgrada nikad neće biti mesto komemoracije nacizma”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Volfgang Pešorn u saopštenju.

Divno staro zdanje koje niko ne želi: Evo šta će biti sa HITLEROVOM RODNOM KUĆOM (FOTO)

Arhitektonski konkurs biće objavljen na evropskom nivou u novembru, a među članovima žirija biće jedan predstavnik grada. Odluka će biti doneta početkom 2020.

Najviša austrijska pravna instanca je ove godine odredila 810.000 evra nadoknade porodici Pomer koja je iznajmljivala zgradu od 800 kvadratnih metara Ministarstvu unutrašnjih poslova od 1970-ih. Zgrada je korišćena kao centar za hendikepirane osobe.

Međutim, 2011. je porodica koja je vlasnik kuće odbila da finansira radove na njenoj obnovi i odbila da proda kuću koja je ostala prazna.

Hitler je rođen u austrijskom graničnom gradu Braunau, kao četvrto od šestoro dece carinika Alojza Hitlera i njegove žene Klare. Od sve dece samo su preživeli Adolf i njegova sestra Paula.

Iako je u toj kući proveo samo kratko vreme ona nastavlja da privlači pristalice nacizma iz celog sveta. Antifašisti organizuju skupove ispred te kuće svake godine na Hitlerov rođendan.