Ubijen Malkom X, američki borac za građanska prava – 1965. godine

Malkom X
Wikipedia

Na današnji dan 1964. godine, tokom govora na skupu Afro-američke organizacije jedinstva, u Njujorku je ubijen američki borac za građanska prava i vođa američkih crnaca Malkolm Eks.

 

Jedan od najvećih crnačkih vođa u istoriji SAD-a ubijen je na današnji da 1965. godine. Malcolm X (Malkolm Eks), rođen kao Malcolm Little, poznat i pod imenom El-Hajj Malik El-Shabazz bio je muslimanski sveštenik, borac za ljudska prava u Americi i jedan od najuticajnijih Afro-Amerikanaca.

Bio je najveći kritičar “bele” Amerike i njenih zločina počinjenih nad crnim Amerikancima. Bio je kritikovan za “crni” rasizam, antisemitizam, propovedanje cnačke superiornosti i nasilja.

Svoje neobično prezime X, Malkolm uzima kao simbol protesta protiv dominaciji belaca, čija su prezimena ranije dodeljivana afričkim robovima tj. njegovim precima.
Njegova karijera može se podeliti na dva razdoblja.

U prvom je bio pristalica Nacije islama i kao takav je propovedao crnačku superiornost i segregaciju crnaca i belaca.

S time je prestao kad je 1964. napustio Naciju islama i obratio se na sunitski islam (kao i bokser Muhammad Ali). U tom je periodu odbacio rasizam i počeo sarađivati s borcima za ljudska prava.

Trojica pripadnika Nacije islama ubila su ga na današnji dan, manje od godinu dana nakon njegovog napuštanja tog pokreta.

Prvo ga je jedan upucao u prsa iz skraćene sačmarice, a nakon toga su još dvojica pucala u njega iz poluautomatskih pištolja. Ukupno je na njegovom telu pronađena 21 rana.

Ostali događaji na današnji dan:
1437 – U manastiru u Pertu u Škotskoj, ubijen je škotski kralj Džejms I. Zaveru su pripremili pripadnici visokog plemstva da bi sprečili kralja da učvrsti svoju vlast i smanji njihov uticaj na vođenje državnih poslova.
1513 – Umro je papa Julije II, zaštitnik umetnosti i umetnika. Tokom njegovog pontifikata (od 1503) Papska država je postala centar umetnosti i kulture. Po papinoj narudžbi Mikelanđelo je oslikao Sikstinsku kapelu, Rafael njegove privatne odaje, a Bramante je rekonstruisao crkvu Svetog Petra.
1613 – Na ruski presto je stupio Mihail, sin moskovskog patrijarha Filareta, rodonačelnik dinastije Romanov koja je vladala Rusijom do 1917.
1677 – Umro je holandski filozof Baruh de Spinoza, jedan od najznačajnijih i najdoslednijih predstavnika racionalističke i monističke filozofije. Njegova misao, izneta u kapitalnom delu “Etika”, izvršila je veoma značajan uticaj na evropsku filozofiju. Kritički odnos prema Bibliji i Talmudu izazvali su gnev u teološkim krugovima, a jevrejska zajednica ga je 1656. anatemisala i isključila iz svojih redova.
1794 – Rođen je meksički general i državnik Antonio Lopes de Santa Ana (Lopez, Anna), predsednik Meksika nekoliko puta između 1833. i 1855, kada je oboren u narodnom ustanku pod vođstvom liberala. Upamćen je i po osvajanju tvrđave Alamo u Teksasu 1836, kada je oko 4.000 vojnika pod njegovom komandom masakriralo oko 200 branilaca tvrđave, među kojima i legendarnog Dejvi Kroketa.
1866 – Rođen je nemački bakteriolog August fon Vaserman, koji je 1906. pronašao metodu za utvrđivanje sifilisa.
1893 – Rođen je španski gitarista Andres Segovija najveći majstor tog instrumenta u 20. veku, jedan od prvih gitarista koji je tehniku gitare prilagodio polifoničnim delima.
1911 – Japan i SAD su potpisali trgovinski ugovor kojim je ograničen priliv japanskih radnika u Ameriku.
1916 – Nemačkim napadom počela je bitka kod Verdena u Francuskoj, najduža i najkrvavija u Prvom svetskom ratu. U bici koja je okončana 18. decembra poginulo je oko milion nemačkih i francuskih vojnika.
1941 – U avionskoj nesreći je poginuo kanadski fiziolog Frederik Grant Banting, koji je s Čarlsom Bestom 1921. izolovao insulin. Godine 1923. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu koju je podelio sa svojim saradnikom Džonom Maklaudom.
1943 – Britanski kralj Džordž VI dodelio je Rusima odlikovanje “Mač časti” za odbranu Staljingrada u Drugom svetskom ratu.
1947 – Američki pronalazač Edvin Herbert Lend demonstrirao je u Njujorku prvu “instant kameru”, Polaroid.
1958 – Gamal Abdel Naser je izabran za prvog predsednika Ujedinjene Arapske Republike, federacije Egipta i Sirije.
1965 – Tokom govora na skupu Afro-američke organizacije jedinstva, u Njujorku je ubijen američki borac za građanska prava i vođa američkih crnaca Malkolm Eks.
1972 – Ričard Nikson je doputovao u Peking, kao prvi predsednik SAD u poseti Narodnoj Republici Kini. Time je počela normalizacija američko-kineskih odnosa i otvoren je put za prijem Kine u UN i njeno stalno mesto u Savetu bezbednosti.
1974 – U Skupštini SFR Jugoslavije proglašen je novi Ustav kojim su definisane promene u odnosima federacije i federalnih jedinica i ustrojstvo federalne zajednice. Republike su faktički postale nacionalne države, a autonomne pokrajine Kosovo i Vojvodina “konstitutivni elementi” federacije, čime je njihova veza sa Republikom Srbijom svedena na minimum.
1983 – U etničkim nemirima posle izbora u indijskoj državi Asam poginulo je više od 800 ljudi.
1991 – Umrla je engleska balerina Margot Fontejn jedna od najvećih balerina 20. veka. Sa izvanrednim uspehom interpretirala je širom sveta glavne uloge u baletima “Žizela”, “Labudovo jezero”, “Začarana lepotica”, “Žar ptica”. Gostovala je u Beogradu 1954.
1992 – Savet bezbednosti UN doneo je rezoluciju 743 o upućivanju mirovnih snaga UN u SFR Jugoslaviju (UNPROFOR) sa mandatom od 12 meseci. Komandni punkt 14.000 “plavih šlemova” biće smešten u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
1997 – Pristalice i simpatizeri srpske koalicije “Zajedno”, koji su gotovo tri meseca protestovali širom Srbije zbog poništavanja rezultata lokalnih izbora, okupili su se u Beogradu da proslave konstituisanje Skupštine grada, prve posle Drugog svetskog rata u kojoj na vlasti nisu bili komunisti. Svečani čin tog dana bio je skidanje zvezde petokrake, simbola komunizma, sa kupole Gradske skupštine. Za gradonačelnika je izabran lider Demokratske stranke Zoran Đinđić.
2001 – U Kandaharu, sedištu talibana, više od hiljadu ljudi prisustvovalo je javnom izvršenju smrtne kazne vešanjem nad dve žene optužene za prostituciju.
2002 – Američki predsednik Džordž Buš doputovao je u zvaničnu posetu Kini. To je prva poseta jednog američkog predsednika Kini posle 30 godina. Ričard Nikson je poslednji američki predsednik koji je bio u zvaničnoj poseti Kini, koja je označila prekid neprijateljstva dve države.
2007 – U Beču su počeli finalni pregovori Beograda i Prištine o predlogu specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija, koji su trajali do 2. marta i na njima nije došlo do približavanja stavova o statusu Kosova. I poslednja runda pregovora 10. marta u Beču, takođe, je završena bez dogovora.