Četvorogodišnji dečak pronađen je utopljen sa zavezanim rukama i nogama u reci Vologne 1984. Nakon više od trideset godina, ovaj slučaj je ponovo otvoren, zbog nekih novih dokaza.

 

Rođaci četvorogodišnjeg dečaka ubijenog pre 32 godine u Francuskoj optuženi su za njegovu otmicu, budeći nade u rešavanje misterije koja je preko tri decenije držala celu zemlju na iglama, piše Guardian.

Gregori Vilemin pronađen je 16. oktobra 1984. godine utopljen sa zavezanim nogama i rukama u reci Vologne u planinama Vosges u istočnoj Francuskoj.

Nemaju alibi

Slučaj “malog Gregorija” je jedan od najslavnijih francuskih nerešenih zločina, pa se pretvorio u sagu o porodičnoj ljubomori i suparništvu koja je došla na naslovnice kad su prošle nedelje uhapšeni Žaklin Džejkob (72) i njen suprug Marsel (71).

Nakon dovođenja na sud u Dijonu par je suočen s optužbama i stavljen u pritvor. Oboje su negirali bilo kakvu krivicu, izvestio je državni tužilac Žan-Žak Bosk na konferenciji za medije. Trenutno nemaju alibi koji bi bio potvrđen.

Objašnjavajući optužbe, tužilac je rekao kako Gregori ne bi umro da pre toga nije bio otet iz roditeljskog doma i neko vreme držan u životu, pa potom ubijen. Pre nego što je nađeno njegovo telo, dečakov ujak je navodno primio poziv od nepoznate osobe koja je tvrdila da je otela mališana.

Pisma su pokrenula istragu staru tri decenije

Do potencijalnog preokreta u slučaju došli su kroz analizu rukopisa pretnji u pismima koja su bila poslata Gregorijevim roditeljima, otkrio je izvor blizak istrazi. Ispitivanje pisma poslanog Gregorijevom ocu 1983, godinu dana pre ubistva dečaka, dovelo je do novih sumnjičenja Žaklin Džejkob.

Drugo pismo u kojem je preuzeta odgovornost za ubistvo stiglo je odmah drugi dan nakon njega i u njemu je pisalo “Vaš sin je mrtav, osvetio sam se”.

Mesec dana nakon ubistva, policija je uhapsila Bernarda Laročea, nećaka dečakovog oca. Protiv njega je svedočila svastika Mjuril Bole. Oslobođen je 1985. nakon što je Bole povukla svoj iskaz. Laročea je nekoliko nedelja nakon izlaska iz zatvora ubio dečakov otac Žan-Mari Vilemin. On je zbog ubistva proveo nekoliko godina iza rešetaka.

I dečakova majka Kristin Vilemin je neko vreme bila u pritvoru zbog sumnje da je ubila sina, ali je naposletku puštena. Država je roditeljima platila odštetu zbog propusta u istrazi i pogrešnih optužbi. Narednih godina nastavili su da dobijaju anonimne pozive i pisma.

Slučaj je nanovo otvoren 2000. godine, a potom i 2008. godine kada je policija pokušala da utvrdi čiji se DNK nalazi na pismima. Tri različita nepoznata DNK su nađena, ali nijedan nisu uspeli da identifikuju.

Misterija ubistva malog Gregorija podstakla je stvaranje televizijskog filma i bila inspiracija za više od 15 knjiga.loading...