Udar koji ostavlja samo pustoš: Ovako je izgledala najsnažnija EKSPLOZIJA ATOMSKE BOMBE u istoriji

Atomska bomba
Youtube screenshot

Ruska bomba “car” izazvala je najmoćniju eksploziju u istoriji izazvanu ljudskim faktorom. Tako će verovatno ostati zauvek.

 

Tridesetog oktobra 1961. u 11.32 po moskovskom vremenu, ogromna bomba od 50 megatona aktivirana je na području za nuklearna testiranja iznad Arktičkog kruga.

Poređenja radi, najmoćnija nuklearna naprava koju je detonirala SAD bila je hidrogenska bomba Castle Bravo nad atolom Bikini 1. marta 1954. koja je imala energiju kao 15 megatona TNT.

Eksplozija koju je izazvao “Ccr” bila je 1.350 do 1.570 puta jača od onih koje su izazvale atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki, odnosno kako se navodi u dokumentarcu prikazanom na Disckaveri kanalu, sadržala je ekvivalent svim eksplozivnim napravama korištenim u Drugom svetskom ratu – puta deset!

Eksplozija je bila tako moćna, da je gotovo oborila bombarder tupoljev tu-95. “Pečurka” koju je napravila bila je sedam puta viša od Mont Everesta.

Bomba je uništila sve zgrade u selu udaljenom 55 kilometara od nulte tačke i razbila prozore u Norveškoj i Finskoj. Vrelina je izazvala opekotine trećeg stepena kod ljudi udaljenih 100 kilometara od mesta eksplozije, a jedan učesnik testiranja video je blesak kroz zatamnjene naočare sa udaljenosti od 270 kilometara.