UDŽBENIK ZA NEVERICU: Kada vide šta đaci 7. razreda u Srbiji uče ŠTA JE DANAK U KRVI – ljudi se zabezeknu (FOTO)

Iako udžbenici na putu do učionice pređu nekoliko krupnih stepenica, u njima se potkradu neprimerene greške. Lekcija iz istorije za sedmi razred osnovne škole ovih dana izvazvala je buru u javnosti, jer je jedan od najgorih običaja iz vremena turske okupacije - danak u krvi - predstavljen kao dobra prilika za napredovanje u karijeri.

Wikipedia

Ispostavilo se zatim da iz tog udžbenika iz istorije, srpski đaci uče još od 2012. godine. Tako je sedam generacija đaka učilo da biti janičar ima i pozitivnih stvari, pišu “Novosti“.

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da je “sporni tekst o tiraniji okupatora i isplativosti da se deca uče da budu janičari odobren pre reforme”.

– Smatram da janjičari nisu prikazani pozitivno, samo je u pitanju trapava interpretacija autora. Nedostajala je rečenica ispred koja bi prvo pokazala sve negativne posledice, pa tek onda da se pojasni da je otomanska država bila dobro organizovana, ali pod uticajem drugih kultura. Udžbenik je rađen 2011. godine i svi propusti treba da se pripišu Zavodu za unapređenje znanja i obrazovanja iz tog vremena – naveo je jutors ministar prosvete Mladen Šarčević na pres konferenicji povodom rezultata PISA testa.

Dodao je da bi on sad mogao da smeni direktora Zavoda, ali da za tim u ovom trenutku nema potrebe i istakao da “stvari moraju ipak da se rade sofisticiranije”.

Ministarstvo je tim povodom ranije izdalo i saopštenje u kojem se navodi da je lekcija o danku u krvi uravnotežena, ali je pitanje o pozitivnim i negativnim stranama danka u krvi loše formulisano. Ovo je poslednja godina primene udžbenika, jer će se dogodine u sedmom razredu koristiti novi udžbenici, koji se upravo pregledaju, saopštavaju iz Ministarstva.

Ministar Mladen Šarčević istakao je da autori nisu dali dovoljno činjenica kako bi ovaj običaj objasnili iz ugla pamćenja srpskog naroda, a smatra se da je doba janičara najgori period kroz koji je narod prošao.

– Nadležnost Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je kontrola svih udžbenika i nadamo se da će prilikom reforme udžbenika za sedmi razred svi propusti biti ispravljeni. U saradnji sa Zavodom formiraće se jedinstveni udžbenici u kojima će se obrađivati teme na isti ili sličan način – rekao je on.

I Zlatko Grušanović, koji je na čelu Zavoda od 2017. godine, potvrđuje da je ovaj udžbenik odobren i u upotrebi od 2012. godine. Od tada, kaže on, nije stigao nijedan prigovor na njegov sadržaj.

– Pasus o danku u krvi u kontekstu cele lekcije manje je problematičan, koliko je nespretno sročeno pitanje o prednostima danka u krvi – rekao je Grušanović.

Za sledeću školsku godinu će svakako biti izabrani novi udžbenici, tako da se ovo izdanje više neće koristiti.

– U toku je pregled udžbenika za treći i sedmi razred, i verovatno nas kao i svake godine očekuju greške koje će se lupom tražiti, naročito što je sledeće godine i izbor udžbenika za te razrede. Zavod trenutno ima više od 200 komisija, koje pokušavaju da ukažu na svaku grešku i profesionalno ocenjuju rukopise. Pokušavaju da ukažu na svaku grešku u udžbeniku i da profesionalno urade stručnu ocenu kako bi do učenika stigao udžbenik prema standardima kvaliteta – zaključio je Grušanović.