OD NEPOZNATOG PROFESORA DO SLAVNOG PISCA: On je SLUČAJNO napisao jednu od NAJPREVOĐENIJIH KNJIGA IKADA!

umbertoeko
wikipedia

Svoju prvu knjigu, "Ime ruže", Umberto Eko napisao je sa 48 godina, nakon što je odbio da napiše kratku detektivsku priču za jedan italijanski časopis. Sve nakon toga svedoči o njegovoj uspešnoj književnoj karijeri.
Isprva naučnik, pasionirani ljubitelj semiotike, sasvim slučajno će otkriti neverovatan talenat i proslaviti savremenu italijansku književnost.

 

Rođen početkom 1932. godine u italijanskoj provinciji Pijemont, Eko je bio profesor semiotike na Univerzitetu u Bolonji gde je vodio program iz komunikologije. Živeo je u Milanu i Riminiju sa suprugom Renatom koja je istoričar umetnosti. 

Bio je stručnjak za estetiku i etiku srednjeg veka. Ekovo najpoznatije delo o srednjem veku je “Umetnost i lepo u estetici srednjeg veka“. 

Ipak, činjenicu da njegovo ime danas znaju milioni, Umberto Eko “duguje” svom filozofsko-detektivskom romanu “Ime ruže” koji je postao jedno od najčitanijih i najprevođenijih dela 20. veka. U njega je Eko ugradio svoje sveobuhvatno znanje o Srednjem veku, a kasnija ekranizacija sa Šon Konerijem u glavnoj ulozi proslavila je ime Umberta Eka širom sveta.

Umberto Eko doživeo je međunarodnu slavu 1980. godine pošto je objavio svoju prvu knjigu “Ime ruže”. U tom trenutku imao je 48 godina.

Nekoliko godina pre nego što je objavio prvu knjigu, prijateljica ga je zamolila da napiše kratak detektivski roman za njen časopis. Umberto Eko je odbio dodavši u šaljivom tonu da bi se njegova kratka detektivska priča protegla na nekih petstotinak stranica a da bi mesto i vreme odvijanja radnje bio manastir u srednjem veku.

 

Foto: Manastir San Mikele, poslužio je kao inspiracija za manastir u knjizi “Ime ruže”

Pošto je u to vreme strastveno izučavao srednji vek, došao je na ideju da napiše krimi roman čija se radnja odvija u ovom dobu. Kuriozitet je da je početak rada na romanu “Ime ruže” vezan za smišljanje imena likova fratara, a ne za smišljanje same radnje.

Knjigu je pisao dve godine, što je dosta brzo s obzirom na njen obim i dosta složenu strukturu koja je prožeta sa više filozofskih stavova.

Primera radi, sledeći roman – “Fukoovo klatno” – pisao je punih 8 godina. Ipak, trud se isplatio jer je ovaj izuzetno delikatan i misteriozan roman postao remek delo savremene fikcije.

 

Umberto Eko je preminuo 2016. godine nakon što je dočekao objavljivanje svojih sabranih dela koja podrazumevaju sedam fantastičnih romana.

Ovaj veliki književnik uvek je insistirao na tome da dobar umetnik mora da ima efikasan narativ kao i da svet koji stvara u svojim delima, mora da bude uverljiv i samodovoljan.loading...