Na današnji dan umro e car Josif II, najstariji sin Marije Terezije i njen suvladar od 1765. do 1780. Kao pobornik prosvećenog apsolutizma sproveo je značajne reforme, uveo državnu kontrolu nad papskim bulama i doneo Edikt o toleranciji kojim je priznao slobodu veroispovesti.

 

Austrijski car Josif Drugi bio je prosvećeni apsolutista, sin carice Marije Terezije.

U interesu buržoazije, na koju se oslanjao u borbi protiv feudalaca i rimokatoličke crkve, proveo je reforme, oslobodivši seljake vezanosti za zemlju i lične zavisnosti od feudalaca, ali ih je ipak ostavio pod vlašću vlastelinskog suda.

Počeo je da oporezuje i plemstvo i sveštenstvo, a 1781. je izdao „Patent o toleranciji”, kojim je nekatolicima dozvolio slobodu veroispovijesti i pristup u državnu i javnu službu, ali je istovremeno jačao apsolutizam i provodio germanizaciju.

Reforme su posebno pozdravili Srbi u Vojvodini, jer je trebalo da ih u verskom i građanskom pogledu izjednače s rimokatolicima.

Zaplašen Francuskom revolucijom, poništio je mnoge reforme, a njegov brat i naslednik Leopold Drugi je sve vratio na pređašnje stanje.

Ostali događaji na današnji dan:

1631. Nemački protestantski knezovi sklopili savez sa švedskim kraljem Gustavom II, čime je i Švedska ušla u Tridesetogodišnji rat.

1707. Umro poslednji veliki mogul Indije Aurangzeb. 1658. zbacio oca sa vlasti, pogubio braću i uzurpirao presto. Osvojio Dekan, Kandahar i Kabul i nazvao se “Osvajač sveta”. Podsticao umetnost i nauku, osnivao škole i fanatički širio islam, progoneći hinduizam. Njegovom smrću počelo slabljenje mogulske države.

1790. Umro austrijski car Josif II, najstariji sin Marije Terezije i njen suvladar od 1765. do 1780. Kao pobornik prosvećenog apsolutizma sproveo značajne reforme, uveo državnu kontrolu nad papskim bulama i doneo Edikt o toleranciji kojim je priznao slobodu veroispovesti.

1809. Francuzi posle duže opsade zauzeli Saragosu.

1860. U Novom Sadu izašao prvi broj “Danice”, najznačajnijeg književnog časopisa srpskog romantizma, koji je pokrenuo i uređivao Đorđe Popović. “Danica” okupila stotinak srpskih pisaca, medju kojima Jakova Ignjatovića, Đuru Jakšića, Jovana Jovanovića Zmaja, Lazu Kostića, Ljubu Nenadovića.

1886. Rođen mađarski revolucionar Bela Kun, jedan od osnivača Komunističke partije Mađarske, vođa mađarske sovjetske revolucije 1919. Streljan u staljinističkim čistkama u SSSR 1939, rehabilitovan posle Staljinove smrti.

1908. Umro pisac Simo Matavulj, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih predstavnika srpskog realizma.

1920. Umro američki istraživač i admiral Robert Edvin Piri, prvi čovek koji je u aprilu 1909. stigao na Severni pol. Ispitao najseverniji deo Grenlanda, oplovio ga i 1901. ustanovio da je ostrvo.

1938. Šef britanske diplomatije Entoni Idn podneo ostavku u znak protesta zbog popustljive politike premijera Nevila Čemberlena prema nemačkom diktatoru Adolfu Hitleru.

1942. Japanci u Drugom sveskom ratu napali Portugalski Timor i ostrvo Bali u Holandskoj Istočnoj Indiji.

1962. Posle uspešnih podorbitalnih letova s ljudskom posadom, SAD u orbitu oko Zemlje lansirale svemirski brod “Merkjuri-Atlas 6”, kojim je prvi američki astronaut Džon Glen 3 puta obleteo oko zemlje. Let trajao 4 sata, 55 minuta i 23 sekunde.

1967. Predsednik Indonezije Ahmet Sukarno predao izvršnu vlast generalu Suhartu, zadržavši titulu predsednika.

1979. U erupciji indonežanskog vulkana Sinira život izgubilo 175 ljudi.

1985. U Irskoj, pored žestokog protivljenja rimokatoličke crkve, legalizovana prodaja kontraceptivnih sredstava.

1986. Verski sukobi hindusa, muslimana i siika zahvatili Indiju, a u 3 indijske države zaveden policijski čas.

1991. Usvajanjem amandmana 99. na Ustav, kojim je Slovenija definisana kao samostalna država, Skupština Slovenije pokrenula inicijativu za izdvajanje iz SFRJ. Vlada Hrvatske podnela Saboru dopunu Ustava po kom u Hrvatskoj važe samo zakoni te republike, čime je suspendovan Ustav SFRJ.

1996. Zetovi iračkog predsednika Sadama Huseina, general Husein Kamel Hasan i njegov brat Sadam Kamel, vratili se s porodicama u Irak iz šestomesečnog izbeglištva u Jordanu. Irački predsednik ih pomilovao, ali su 3 dana kasnije ubijeni.

1999. Na Kosovu, na područjima Podujeva, Orahovca i Suve Reke, pojačani oružani sukobi srpskih snaga bezbednosti i pripadnika OVK.

2000. Policija u Srbiji za 7 dana privela 24 aktivista organizacije Otpor zbog lepljenja plakata i ispisivanja grafita sa antirežimskim sadržajem. Hapšenje aktivista Otpora i onemogućavanje rada nezavisnim medijima obeležili period do izbora 24. septembra na kojima je srušen režim Slobodana Miloševića.

2002. U najvećoj železničkoj nesreći u Egiptu poginuo 361 putnik, 66 povgređeno, kada je izbio požar u vozu na liniji Kairo-Luksor.loading...