Umro je Adrijan Kronauer! Da shvatite koliki je GENIJALAC bio dovoljno je da čujete samo TRI REČI

Umro je Adrijan Kronauer. To ime vam verovatno ništa ne znači. Čak ni da kažemo da je bio američki pilot verovatno vam ne bi mnogo pomoglo da shvatite o kome je reč. Ali, da saznate ko je ovaj čovek bio dovoljne su samo tri reči - "Doooooooooobro jutro, Vijetname!"

Beta

Američki pilot Adrijan Kronauer, čovek čiji su nastupi na vojnom radiju inspirisali lik Robina Vilijamsa u filmu “Dobro jutro, Vijetname” (“Good Morning, Vietnam”), umro je u 80. godini.

Porodica je nedavno potvrdila da je Kronauer umro juče, posle duge bolesti, u Trautvilu u Virdžiniji.

Tokom službe u američkom vazduhoplovstvu u Vijetnamu 1965. i 1966, Kronauer je svoju emisiju na Vojnom radiju počinjao sa “Doooooooooobro jutro, Vijetname”.

Robin Vilijams je tu rečenicu učinio slavnom u filmu iz 1987, uglavnom zasnovanom na vremenu koje je Kronauer proveo u Sajgonu.

Taj film je napravio otklon od drugih filmova o Vijetnamskom ratu koji su se fokusirali na krvavi realizam, poput Oskarom nagrađenog filma “Vod” (“Platoon”). Umesto toga, bavio se omladinom koja se šezdesetih godina borila protiv vojnog establišmenta.

Wikipedia

– Bili smo jedina igra u gradu i morali ste da igrate po našim pravilima. Ali ja sam želeo da služim slušaocima – rekao je Kronauer agenciji Asošejted pres 1987.

Vojska je želela konzervativan program. Američka omladina, međutim, nije želela “dosadna, sterilna saopštenja” uz bezbednu muziku, naveo je on tada.

Prema njegovim rečima, film mu se dopao, ali je njegov najveći deo Holivud izmislio. Uloga Robina Vilijamsa je, kako kaže, dala pogrešan utisak o čoveku koji je inspirisao film.

– Da, pokušavao sam da učinim da zvuči više kao državna stanica. Da, imao sam problema s cenzorima. Da, bio sam u restoranu malo pre nego što ga je Vijetkong napao. I da, počinjao sam svaku emisiju vičući ‘Dobro jutro, Vijetname’ – rekao je Kronauer u intervjuu 1988.

Ostatak je, kako kaže, “dobro napisan scenario”.

Kronauer je oduvek tvrdio da nije protivnik establišmenta, što je dokazivao dugogodišnjim članstvom u Republikanskoj partiji.

– Uvek sam bio pomalo ikonoklast, kao i Robin u filmu. Ali nisam bio protiv vojske ili protiv establišmenta. Bio sam protiv gluposti. A u vojsci često nailazite na glupost – rekao je za AP 1999.