UMRO POSLEDNJI ČOVEK KOJI JE UPOZNAO NIKOLU TESLU: “Bio mi je rođak, mojom smrću nestaće loza genija”

Najbliži živi rođak Nikole Tesle, Vilijam Bil Terbo, unuk Tesline starije sestre Angeline, preminuo je u svojoj kući u Nju Džersiju u 89. godini. Reč je i o odlasku verovatno poslednje osobe koja je imala priliku da lično upozna slavnog naučnika.

Printscreen

Nikola Tesla imao je brata Danu i tri sestre, Milku, Angelinu i najmlađu Maricu. Terbo je unuk Tesline starije sestre Angeline.

Vilijam Bil Terbo rođen je 10. aprila 1930. godine u Detroitu, bio je pronalazač i danas su automobilski menjači bazirani na jednom od njegovih izuma.

Angelina se udala za Jovu Trbojevića s kojim je imala petoro dece, trojicu sinova i dve ćerke. Svi su bili fakultetski obrazovani, a četvoro ih je nosilo titulu doktora nauka. Angelinin sin, Nikola Trbojević bio je Terbov otac.

– Kada umrem, prekinuće se i ta krvna linija! – često je istivao Terbo.

Za Nikolu Teslu čuo je ceo svet, ali malo ko zna KO SU BILE NJEGOVE SESTRE i kakva ih je sudbina zadesila

Printscreen

Unuk Tesline najstarije sestre Angeline ponosno je isticao da sa srpskim naučnikom deli četvrtinu krvi i verovatno poslednji živi čovek koji se susreo sa naučnikom.

– Posle odmora na obali Nju Džersija, nekoliko dana proveli smo u Njujorku. Sećam se da me je majka sredila za izlazak u tada čuveni Radio City Theatar, a kada smo izašli iz hotela obavestila me je da ćemo pre toga posetiti očevog ujaka. Danas, možda, zvuči smešno, ali sećam se da nisam bio nimalo srećan zbog te posete, jer mi je kao detetu zabava bila na prvom mestu – pričao je Vilijem Terbo.

Kasnije, Terbo je isticao da ga je šokiralo ono što se o naučniku govorilo. Godinama kasnije, Terbo je slušao priče o Tesli kao o ekscentričnom naučniku, okrenutom sebi, suzdržanom u ophođenju sa drugima, posebno sa decom. Njegovo sećanje i porodične priče govore drugačije.

– Očekivao sam klasično rukovanje i bio sam iznenađen kada me je Tesla zagrlio i poljubio. Kao dete, nije me preterano zanimao razgovor odraslih i nisam mnogo pričao. Sećam se da je moja majka brinula da li se dobro hrani, ima li novca, da li se viđa sa nekim. Naša poseta trajala je oko pola sata – priča Terbo.

Posle diplome, nakon 1973. godine pa sve do penzije, Tebro je radio u Los Anđelesu u području svemirske i raketne industrije.

Sa suprugom Bojanom je bio angažovan na promociji života i dela Nikole Tesle i bio je čest učesnik međunarodnih skupova posvećenih svom praujaku.

– On je jedan od 13 apostola nauke, i kao takav je priznat širom sveta. Njegov renome među naučnicima nikada nije doveden u pitanje – do kraja života je isticao Terbo.