Umro srpski političar, novinar i pisac Svetozar Miletić – 1901. godine

Svetozar Miletić
Wikipedia

Svetozar Miletić je bio političar, novinar, pisac i vođa Srba u Vojvodini u borbi za nacionalna prava u Austro-Ugarskoj. Bio gradonačelnik Novog Sada i predvodnik liberalne struje na Blagoveštenskom saboru. Pokrenuo list „Zastava", vodeće glasilo vojvođanskih Srba.

 

Na današnji dan preminuo je Svetozar Miletić, advokat, novinar i pisac poznat kao vođa Srba u Vojvodini u borbi za nacionalna prava u Austro-Ugarskoj.

Bio je borac za liberalne reforme i nepomirljivi protivnik klerikalizma. Bio je pokretač i vodeća ličnost Ujedinjene omladine srpske, potom osnivač i vođa Srpske narodne slobodoumne stranke.

Gimnaziju je učio u Novom Sadu, Modri i Požunu (Bratislava), a Pravni fakultet u Beču, gde je doktorirao 1854. Već na studijama imao je značajnu ulogu među panslavističkom omladinom.

Prvi put je izabran za poslanika Srpskog crkvenog sabora 1864. godine, a za poslanika u Hrvatskom i Ugarskom saboru 1865.

Često je govorio: „Mi smo Srbi, ali i građani”.

Kao istaknuti srpski nacionalista 1870. osuđen je na godinu dana zatvora, a 1876. ponovo je uhapšen i posle godinu i po dana u istražnom zatvoru osuđen na pet godina robije za veleizdaju.

U zatvoru je maltretiran i fizički i psihički, saradnici su ga napustili, a uz druge probleme koje je imao, počinje i psihički da poboljeva.

Po izlasku iz zatvora, neko vreme je izgledalo da mu se stanje popravilo, ali bolest, zatim, vratila u još žešćem obliku. Do kraja života se nije oporavio i više se nije uključivao u politički život.

Umro je u Vršcu, 4. februara 1901. godine, a sahranjen na Uspenskom groblju u Novom Sadu.

Ostali događaji na današnji dan:

1536. Francuski kralj Fransoa I ušao u savez s turskim sultanom Sulejmanom I da bi se suprotstavio Habsburgovcima.

1746. Rođen poljski nacionalni junak Tadeuš Košćuško, borac protiv podele Poljske i vođa ustanka protiv Rusa 1794. Učestvovao u Američkom ratu za nezavisnost 1776. i bio ađutant Džordža Vašingtona.

1783. Velika Britanija u Parizu potpisala sporazum o priznanju SAD, čime je okončan osmogodišnji britansko-američki rat, poznat kao Američki rat za nezavisnost.

1789. Za prvog predsednika SAD izabran Džordž Vašington, koji je u ratu za nezavisnost od Velike Britanije komandovao vojskom kolonista. Bio predsednik 8 godina, povukao se iz politike 1797. odbivši da se treći put kandiduje za šefa države.

1897. Rođen nemački političar i ekonomista Ludvig Erhard, zapadnonemački kancelar od 1963. do 1966, pobornik neoliberalne ekonomije i glavni tvorac nemačkog “privrednog čuda”.

1900. Rođen  francuski pisac Žak Prever, “pesnik ljubavi, prijateljstva i sreće”, autor čuvene “Barbare”, veoma popularan među mladima pedesetih godina XX veka. Poznat i po scenarijima za filmove Marsela Karnea “Obala u magli”, “Hotel Sever”, “Deca raja”, “Ljubavnici iz Verone”.

1901. Umro srpski političar, novinar i pisac Svetozar Miletić, vođa Srba u Vojvodini u borbi za nacionalna prava u Austro-Ugarskoj. Bio gradonačelnik Novog Sada i predvodnik liberalne struje na Blagoveštenskom saboru. Pokrenuo list “Zastava”, vodeće glasilo vojvođanskih Srba.

1904. Japanska ratna mornarica blokirala rusku dalekoistočnu luku Port Artur, što je označilo početak rusko-japanskog rata.

1938. Adolf Hitler preuzeo resor ministra rata Nemačke, za šefa diplomatije imenovao Joakima fon Ribentropa.

1945. U Jalti na Krimu sastali se britanski premijer Čerčil, predsednik SAD Ruzvelt i sovjetski lider Staljin da bi se dogovorili o akcijama za završetak Drugog svetskog rata i planovima u posleratnom periodu. Smatra se da je na toj konferenciji dogovorena podela “sfera uticaja” tadašnjih svetskih sila, što je kasnije dovelo do hladnog rata komunističkog Istoka i kapitalističkog Zapada.

1946. Bivši predsednik srpske vlade, general Milan Nedić, izvršio samoubistvo tokom istražnog postupka. Bio optužen za izdaju i ratne zločine u okupiranoj Srbiji u Drugom svetskom ratu.

1961. U Angoli počeo ustanak protiv portugalske kolonijalne vlasti. Oslobodilački rat okončan 1974, u oktobru 1975. Angola stekla nezavisnost.

1966. Prilikom pada japanskog putničkog aviona “boing 727” u Tokijski zaliv poginula 133 putnika i člana posade.

1972. Velika Britanija i 9 drugih zemalja priznale Istočni Pakistan kao nezavisnu državu Bangladeš.

1974. Grenada stekla nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta.

1976. U Gvatemali u zemljotresu poginulo 23.000 ljudi, milion i po ostalo bez domova.

1976. Glavni grad Mozambika Lorenso Markeš preimenovan u Maputo.

1980. Umro srpski slikar Stojan Aralica, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od vodećih umetnika srpskog slikarstva XX veka.

1989. U oružanoj pobuni oboren diktator Paragvaja Alfredo Štresner, koji je vladao 35 godina. U pobuni poginulo više od 300 ljudi, uglavnom vojnika. Novi predsednik Paragvaja postao general Andres Rodriges.

1990. U terorističkom napadu na autobus sa izraelskim turistima u Egiptu poginulo 9 turista i 2 egipatska policajca, 20 osoba ranjeno.

1994. Tokom bosanskog rata u sarajevskom predgrađu Dobrinja 9 ljudi poginulo i 15 ranjeno od artiljerijske granate. Među nastradalima, koji su čekali u redu za humanitarnu pomoć, bilo i troje dece.

1997. U snažnoj oluji sudarila se 2 vojna izraelska transportna helikoptera tipa “CH-53 Sikorski” koja su prevozila elitne jedinice. Poginula 73 vojnika.

1998. U zemljotresu koji je pogodio oblast Rustaka u severnoj avganistanskoj provinciji Tahar poginulo najmanje 4.500 ljudi.

2000. Formiranje nove austrijske koalicione vlade sa ekstremno desničarskom Slobodarskom strankom Jerga Hajdera izazvalo proteste u Beču i drugim mestima u Austriji. Izraelski ambasador napustio Beč, Evropska unija uvela političke sankcije Austriji.