Kada je shvatio ulogu svog dede u Drugom svetskom ratu, Hans Rajner Hes (49) pobegao je od kuće i prekinuo odnose sa porodicom. Tada je imao 15 godina i potpuno ga je slomilo saznanje da je čovek obešen zbog ubistva dva i po miliona ljudi, najviše civila, žena, dece i staraca njegov rod. Ovih dana ovaj izuzetan čovek gost je Srbije.

 

Antifašistički aktivista Hans Rajner Hes, unuk komandanta Aušvica Rajnera Hesa, godinama se bori protiv svega onoga za šta je živeo i šta je radio njegov predak. Jedan je od vodećih boraca za pravdu za žrtve Drugog svetskog rata, a ovih dana je gost Srbije.

Juče je položio venac na Spomenik žrtvama fašističke racije u Novom Sadu, razgovarao sa predstavnicima Jevrejske opštine u tom gradu i rekao da se celi život pita kakvi su to ljudi koji su mogli da počine tako monstruozne zločine kao što je Holokaust.

Nakon decenija ćutanja progovorio SIN DOKTORA MENGELEA: “Sve vreme sam znao gde se moj otac krije” (VIDEO)

Rudolf Hes je 16. aprila 1947. obešen u Aušvicu jer je organizovao “industrijsko ubijanje” Jevreja u gasnim komorama i krematorijumima, u okviru nacističkog projekta “konačno rešenje”, a u proleće 1944, za 56 dana ubio je 425.000 ljudi, žena i dece sa područja tadašnje Mađarske, čiji je deo tada bila i Bačka. 

Kada je shvatio ulogu svog dede Rudolfa Hesa, komandanta logora smrti Aušvic, u Drugom svetskom ratu, Hans Rajner Hes (49) pobegao je od kuće i prekinuo odnose sa porodicom.

– Moja baba nije smatrala da je deda išta kriv niti je mislila da to što je učinio zločin. Ali to je bilo normalno i uobičajeno razmišljanje u svim porodicama čiji pripadnici su činili zločine – ispričao je Hes.

Rajner je tada imao 15 godina i posle toga nikada nije želeo da bude u kontaktu sa svojom familijom, jer su oni nastavili da veličaju njegovog nacističkog dedu. Kontakt je održao jedino sa majkom, koja je umrla pre dva meseca.

– Potpuno me je slomilo saznanje da je deda obešen zbog ubistva dva i po miliona ljudi, najviše civila, žena, dece i staraca i odlučio sam da odem od kuće kada sam imao 15 godina – kazao je Hajs Rajner Hes i dodao da Rudolf Hes nije bio samo komandant Aušvica, već osnivač i arhitekta tog nacističkog logora.

Žena koja je PREŽIVELA AUŠVIC otkrila zašto je ZAGRLILA SVOG

 

DŽELATA

Njegov otac, tri tetke i stric su kao deca, tokom Drugog svetskog rata, “normalno” živeli u vili komandanta logora, na svega 100 metara od krematorijuma, u kojem su spaljivane žrtve njihovog oca i Rajnerovog dede. Dvorište vile delio je samo zid logora, u kojem je ubijeno preko milion ljudi.

Rajnar se teško izborio sa mračnom prošlošću svoje porodice. Upao je u pakao droge i alkohola, na grudima istetovirao Davidovu zvezdu i brojeve troje Jevreja koji su preživeli Aušvic.

Nakon više od 70 godina progovorila ĆERKA KOMANDANTA AUŠVICA: “Moj tata je bio najfiniji čovek na svetu”
 

Ali danas je sve to iza njega! Nakon što je u 39. godini preživeo težak srčani udar, odlučio da se konačno suoči sa mračnim nasleđem dede, porodice, kao i sa strahotama Holokausta i da krene u borbu protiv negiranja tog najstrašnijeg zločina u istoriji. Danas je na čelu organizacije “Footsteps team” koja okuplja potomke nacista koji su se suočili sa zločinima predaka.

On upozorava da fašisti danas širom sveta “rastu u tišini” i šire svoj uticaj sve brže, zahvaljujući društvenim mrežama.

– Takvim ljudima nipošto ne treba verovati. A najlakše je klimati glavom i slediti ih poput ovaca. Samo, ovce na kraju uvek završe u klanici – upozorio je Hans Rajner Hes.

 

Hes je ocenio da postoje sličnosti između Drugog svetskog rata i ratova na Balkanu iz devedesetih godina 20. veka.

– Zato je važno da zločine nazovemo pravim imenom: genocidom i masovnim zločinima, jer su tada manje šanse da će se ti zločini ponoviti – kazao je Hajns Rajner Hes.

Hansa Rajnera Hesa je 2014. godine simbolično usvojila Eva Mozes Kor, koja je preživela nacističke smrtonosne eksperimente doktora Jozefa Mengelea u Aušvicu. 

Potez koji je šokirao svet: UNUK KOMANDANTA AUŠVICA otkrio zašto ga je USVOJILA JEVREJKA koja je preživela logor smrti

Hesov unuk i Eva Mozes Kor su u Aušvicu potpisali zavet o zajedničkom nastupu u borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije u današnjem svetu.loading...