UPOZNAJTE BENIJA, asteroid koji krije tajnu nastanka našeg univerzuma (FOTO+VIDEO)

Nakon što se Rozeta uspešno prizemljila robota na površinu komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko, naučnici imaju novu ideju! U narednih sedam godina ljudi će stići i ovde!

Milionima godina asteroid Beni je bio izložen napadima gravitacija planeta pored kojih je jurio kroz svemir, piše Dejli mejl.

Sada, nova animacija koju je napravila NASA otkriva život ovog svemirskog objekta i kako bi on mogao da pomogne u rasvetljavanju porekla solarnog sistema. I naziv je prigodan – Benijevo putovanje.

Međutim, video delimično pominje i Oziris-Reks misiju koja će biti lansirana 2016. godine i za koju se nada da će do 2018. stići do Benija i na zemlju nazad doneti uzorak njegove površine pet godina kasnije.

Ova futuristička mislija zapravo nastavlja tamo gde je Rozeta, koja se nedavno spustila na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko, stala.

Ipak, za razliku od kometa koje su mahom napravljene od leda, prašine i stena, asteroidi sadrže i metale od kojih neki potiču iz vremena kada se solarni sistem tek formirao i mogu da pruže neverovatan uvid u tu fazu razvoja svemira.loading...