Upoznajte NAJOZLOGLAŠENIJU MADAM u istoriji prostitucije: Bojali su je se i policajci

Tilly Devine
foter.com

Rođena u Londonu 1900. Matilda "Tili" Divajn odrasla je u siromašnoj četvrti i sanjala o bogatoj budućnosti. San joj se ostvario načinivši je jednom od najbogatijih žena tog vremena - s time da do novca nije došla ni udajom ni nasledstvom.

 

State Records NSW via Foter.com / No known copyright restrictions

Te 1920. godine Tomas Kork, poslastičar u australijskom Sidneju, posetio je radnju u vlasištvu svog dobrog prijatelja. Čuvši povike i zvuk borbe koji su dolazili spolja, potrčao je prema vratima gde je video Tili Divajn. Oči su im se susrele, a Divajn je pojurila prema njemu držeći britvu. Kork je zatvorio oči i rukama zaštitio glavu, ali osetio je ubod. Kad je pogledao, krv mu je prsnula u lice. Napala ga je žena čiji dosje može zaseniti čak i Al Kaponea – od uvredljivog ponašanja i napada do prostitucije, podvođenja…

Divajn je sve to uspela “postići” do 1925., kad je imala dvadeset godina.

Ona je prostitutka najgore vrste i sarađuje sa najgorom vrstom šljama – piše u jednom policijskom izvještaju o njoj.

S obzirom na njenu istoriji,dobila je neverovatno blagu kaznu za napad s početka teksta – dve godine “laganog rada”. Do 1930-e Divajn se prebacila na malo veće zločine, vodila je bandu, bila vlasnica mreže bordela, čak je dilovala drogu.

 Ta žena od 160 centimetara i 50-ak kilograma bila je najmoćniji gangster u istoriji, a njena opakost videla se i po njenoj pojavi – imala je ožiljak iznad jednog oka i sa sobom je uvek nosila britvu, njeno omiljeno oružje, budući da je nošenje prikrivenog pištolja bilo kažnjivo zakonom. Tako je i stekla nadimak “Madam Britva”.

Rođena u Londonu 1900. Matilda “Tili” Divajn odrasla je u siromašnoj četvrti i sanjala o bogatoj budućnosti. To je i uspela, postavši jedna od najbogatijih žena tog vremena – s time da do novca nije došla ni udajom ni nasledstvom.

Nakon što je upoznala i udala se za Australijanca Džima Divajna, preselila se na novi kontinent. Počela je zarađivati prodajom vlastitog tela u njihovom domu, a kasnije ju je Džim vozio kod klijenata.

No, ubrzo je otkrila daleko unosniji posao, postala je madam koja je podvodila druge žene.

 

Foto: Džim Divajn / NSW Criminal Record

Kada su se političari u Australiji okomili na prodaju kokaina i rad bordela, vlasnici tih biznisa morali su se povući dublje u podzemlje. Inteligentna Divajn, domišljato je iskoristila rupu u zakonu, prema kojoj ni jedan muškarac ne sme voditi bordel.

Budući da je ona bila žena, ništa joj nije stajalo na putu da iskorišćava siromašne i očajne devojke, uzimajući velik procenat njihove zarade. Ipak je to bila njena javna kuća. U Australiji je bilo malo poslova za povratnike iz Prvog svetskog rata, što je mnoge oteralo u ralje kriminala. Tokom velike depresije Tilin posao doslovno je procvetao, a njeno bogatstvo mereno današnjim novcem procenjivalo se na više miliona dolara.

Kako to biva u životu, nije bila bez konkurencije, njena glavna suparnica bila je još manja žena od nje (rastom i stasom), Kejt Lej koja je svoj posao započela otvaranjem malih prodavaonica pića. Čini se kako u gradu nije bilo dovoljno mesta za njih dve.

U Tilinoj kući često su se održavale raskalašene zabave, a imanje su čuvali naoružani stražari i agresivni psi. Jedne večeri Kejtini ljudi upali su na imanje, međutim brzo su bili pobijeni. U zasedi ih je čekao Tilin suprug Džim.

Divajn je uživala u glamuroznoj strani zločinačkog života, razmećući se krznom, dijamantima i svim mogućim luksuzom. Štampa ju je deklarisala kao “najgoru ženu u Sidneju”, a sama se rešila svog dosadog supruga kada joj više ni na koji način nije trebao. Ipak, takav dobar život nije mogao dugo da traje, uostalom kao ni za suparnicu Kejt.

Na kraju su im, kao što je bio slučaj i sa Al Kaponeom, došli glave poreski inspektori.

Do sredine 1940-ih obe su izgubile većinu novca, a na kriminalnoj sceni pojavili su se mladi muškarci željni krvi.

Tili i Kejt utehu su pronašle u samoći, a nakon što je Kejt umrla – Tili je došla na sahranu da joj oda počast.

Pogledajte ceo dokumentarac o Tili Divajn:loading...