Upozorenje iz UN: Svetu je preostalo još samo par godina, katastrofa je neizbežna

Klimatske promene će doneti ekstremnije vremenske prilike te delove sveta učiniti nemogućim za život, najozbiljnije upozorava novi ključni dokument UN-a.

Celi svet ima još samo nekoliko godina da spreči katastrofalne posledice klimatskih promena koje će doneti ekstremnije vremenske prilike i delove sveta učiniti nemogućim za život, upozorava novi ključni dokument UN-a.

U izveštaju, koje je sastavilo 772 naučnika, ističe se da će emisije gasova sa efektom staklene bašte, ako se pod hitno ne smanje, rezultovati značajnim podizanjem nivoa mora i velikim promenama u temperaturama koje će dramatično uticati na život ljudi i ekosistema.

– Zabeleženi uticaji klimatskih promena već su vrlo rašireni i značajni – pišu članovi Međudržavnog panela za klimatske promene (IPCC) u dokumentu objavljenom u ponedeljak u Yokohami u Japanu.

Prema IPCC-ju, svet je vrlo blizu trenutku u kojem će biti prekasno. Prosečne temperature u odnosu na predindustrijsko vreme porašće za dva stepena Celzijusa. Levin upozorava da ćemo se, ako pređemo ovu granicu, suočiti s velikim promenama sistema i živeti u vrlo nepoznatom svetu sa strašnim posledicama, prenosi tportal.

– Ako temperature porastu za četiri stepena, kao što predviđaju neki modeli, doći će do drastičnih promena u poljoprivredi – naglasila je američka naučnica.

Levin kaže da bi vlasti, osim u čiste izvore energije, takođe trebalo više ulagati u pripremanje za posledice klimatske promene. Tako bi, na primer, neke zajednice trebalo preseliti u manje opasna područja, a trebalo bi i jačati različite službe pružanja podrške naročito za siromašne.