USPEH NAUČNIKA: Teleskop Habl snimio dosad najstariju galaksiju

Galaksija
Youtube screenshot

Nasin teleskop Habl snimio je dosad najstariju galaksiju, udaljenu 13,4 milijardi svetlosnih godina, objavila je američka svemirska agencija.

 

Teleskop koji je lansiran u orbitu 1990. snimio je galaksiju nazvanu GN-z11 i ono što sada naučnici vide je kako je izgledala pre toliko milijardi godina, odnosno ‘svega’ 400 miliona godina nakon Velikog praska za koji se veruje da je stvorio svemir.

Napravili smo veliki korak natrag u vreme, više nego što smo ikad verovali da možemo sa Hablom. Vidimo GN-z11 u vreme kad je svemir bio tek tri posto sadašnje starosti – kaže glavnokomandujući projekta Paskal Ojš sa Univerziteta Jejl za CNN.

Posmatranje te galaksije nije novo, ali ono što jeste je procena njene udaljenosti od Zemlje. Prvi put su naučnici za galaksiju toliko udaljenu koristili tehnologiju Habla kako bi razdvojili svetlost sa galaksije u sastavne boje, navela je NASA na internet stranici.

Udaljena galaksija je 25 puta manja od Mlečnog puta, odnosno bila je pre 13,4 milijardi godina. No ona se brzo širila stvarajući zvezde brzinom 20 puta većom od naše galaksije danas.

Neverovatno je posmatrati kako je toliko velika galaksija postojala samo 200 do 300 miliona godina nakon stvaranja prvih zvezda – kaže Gart Ilingvort sa Univerziteta Kalifornija u Santa Kruzu.