Usred Zagreba MEŠU SELIMOVIĆA su pitali ZAŠTO SE IZJAŠNJAVA KAO SRBIN… Njegov odgovor ućutkao je sve!

Mehmed Meša Selimović bio je istaknuti pisac iz Bosne i Hercegovine koji je stvarao u drugoj polovini 20. veka. Ubrojen je među 100 najznamenitijih Srba jer, iako druge vere, do kraja života se izjašnjavao kao Srbin. O tome govori i ova anegdota iz njegovog života.

Dnevno.rs/Privatna arhiva

Mehmed Meša Selimović rođen je u Tuzli. Studirao je u Beogradu. Dobar deo života proveo je u Sarajevu, a poslednje, penzionerske dane, sačekao je ponovo u Srbiji. Bio je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

– Bio je komunista, levičar, ateista i za sebe je govorio da je srpski pisac muslimanskog porekla. Za njega su Muslimani vera, a ne nacija. On je insistirao na tome da piše srpskim jezikom, da je pripadnik srpske književnosti, iako mu ime nije srpsko – ispričao je za portal Dnevno.rs u opširom intervjuu unuk slavnog pisca – Nikola Momčilović.

Unuk Meše Selimovića: Moj deda je govorio da je srpski pisac muslimanskog porekla

O tome da se Meša do kraja života izjašnjavao kao Srbin mnogo je pisano. Ipak, možda najbolje o tome danas svedoči jedna anegdota iz književnikovog života.

Naime, jednom prilikom, na zagrebačkom Književnom kutku, Meši Selimoviću su postavili pitanje koje bi se moglo smatrati provokacijom.

– Zašto se vi Mehmede Selimoviću osećate Srbinom? – pitali su ga organizatori.

– Do 1941. sam se osećao Srbinom, a nisam se pitao zašto. Od 1941. znam zašto sam to – glasio je piščev odgovor.

Pitali su MEŠU SELIMOVIĆA šta misli o ulizicama… Odgovorio je kratko i kao da ŽIVI U DANAŠNJOJ SRBIJIloading...