USTAJ, OGROMNA ZEMLJO! Kada saznate kako je nastala NAJLEPŠA RUSKA RODOLJUBIVA PESMA suze će vam same poteći

SSSR
Dnevno.rs/Kolaž

Drugi svetski rat bio je najveće stradanje koje je čovečanstvo ikada videlo. Pripadnici Crvene armije i čitav ruski narod imali su strašne gubitke, ali je ovaj sukob iznedrio i jednu od najlepših patriotskih pesama ikada - "Sveti rat" ("Священная война").

 

Nacistička Nemačka 22. juna 1941. godine pokrenula je Operaciju Barbarosa – invaziju na Sovjetski Savez kojom je prekinut Hitlerov i Staljinov dogovor o nenapadanju i pokrenuta najveća akcija u dotadašnjoj istoriji ratovanja (više o ovoj akciji možete pročitati KLIKOM OVDE!)

Tako se Sovjetski savez obreo u najvećem sukobu u istoriji čovečanstva. Bilo je potrebno brzo podići borbenu gotovost, ali i moral vojnika i stanovništva, pa su se neki od najvećih ruskih kompozitora i umetnika angažovali u pisanju pesme koja bi veličala sovjetsku borbu za slobodu.

Tekst pesme “Священная война” napisao je Vasilij Lebedev-Kumač i prvi put je objavljen  24. juna 1941, dva dana posle početka nemačkog napada. Aleksandar Aleksandrov, osnivač Hora Crvene armije i kompozitor Himne Sovjetskog Saveza odmah je napisao muziku na zadate stihove i prvo izvođenje pesme se desilo već 26. juna na Beloruskoj železničkoj stanici.

Pesma je bila rađena u tolikoj žurbi da je Aleksandrov note pisao na tabli kako bi pevači mogli odmah da ih vide i uče. Ipak, “Священная война” odmah je postala hit! Očevici kažu da je samo tokom prvog izvođenja pevana pet puta zaredom! Slušaoci su plakali i klicali istovremeno!

Pesma je danas jedan od simbola ruske borbe protiv nacista i nezaobilazni deo svake Parade povodom Dana pobede 9. maja. Tokom 90-ih ruski mediji su preneli tvrdnje da su reči plagijat starije pesme iz Prvog svetskog rata, ali je ovo na sudu odbačeno.

A kako ovu pesmu peva jedan četvorogodišnjak možete čuti KLIKOM OVDE!