UTEHA ZA SVE HRIŠĆANE: Vernici koji danas urade JEDNU BITNU STVAR dočekaće praznike u sreći i blagostanju

Sveti Jovan Ćutljivi
Commons Wikipedia

Na današnji dan crkva slavi Svetog Jovana Ćutljivog. Posebno danas, ali i inače, budite vredni u traženju istine, još vredniji u očišćenju svog srca, strpljivi u čekanju i nepokolebljivi u veri pa će nam Bog dati sve u svoje vreme onako i onoliko kako i koliko vam je nužno za spasenje.

 

Sveti Jovan Ćutljivi ili Jovan Molčanik je pravoslavni svetitelj i episkop skraja 5. i početka 6. veka. Rodom iz Nikopolja Jermenskog, od oca Evkratija i matere Efimije. U osamnaestoj godini rešio je da se zamonaši, i mnoge je godine proveo u posvećenoj veri, čisteći srce suzama,

Pesma iz prologa

Ćutljivi Jovan, Božji rabotnik, 
Pustinjom hodi, samac samotnik, 
Dok neko viknu: varvari stižu, 
Gle, putem kako prašinu dižu! 
Blizu su, blizu, diži se, diži!

– Neka su blizu no Bog je bliži! 
Jovan mu reče, i nikud maći, 
I kad ga beda hoćaše snaći, 
Lav se pojavi Bogom poslati, 
Na vrage ljuto stade urlati;

Pobeže horda. Jovan ne kreće, 
S pustinjom surom on se nadmeće. 
S njom se nadmeće on u ćutanju 
I u suhoti i samovanju.

– Uskrs nam ide, kako ga sresti? 
Šta ćemo, oče, na praznik jesti?

Učenik pita, Jovan mu veli: 
– Bog hranu svakom stvorenju deli.

Kad praznik Hristov rumeni svanu, 
Angel ko čovek pred sveca banu, 
Donese hleba, vina i meda.

Učenik čudo kada sagleda 
Nad maloverstvom svojim zajeca. 
Proslavi Boga i Božijeg sveca.

Posle deset godina postavljen je za episkopa kolsonijskog. Svojim primerom privukao je veri svog brata Pergamija i strica Teodora, ljude znamenite na dvorovima cara Zenona i Justinijana.

Videvši zlobu i pokvarenost ovog sveta, koju on nije mogao da izleči, napustio je episkopski presto i prerušen u prostog monaha došao je u porodicu Svetog Save kod Jerusalima, gde mnoge godine osta nepoznat vršeći savesno i izvrsno svaku službu, na koju ga je slao iguman.

Zbog toga ga je Sveti Sava Osveštani predložio patrijarhu Iliji da ga rukopoloži za prezvitera. Kada je ovaj pristao, Jovan mu ispovedi da je on već u episkopskom činu. Tada se zatvori Sveti Jovan u keliju, i u ćutanju i molitvi provede godine i godine. Potom u pustinji provede devet godina hraneći se samo divljim zeljem, pa se opet vratio u manastir.

Kada je Sveti Sava Osveštani preminuo, Jovan je silno tugovao za njim. Onda mu se Sava javio u viziji i rekao mu: “Ne tuguj, oče Jovane, jer ako se i razlučih od tebe telom, ipak sam duhom c tobom”. Tada ga je Jovan zamolio: “Moli Gospoda, oče, da i mene uzme s tobom”. Na to mu Sava odgovori: “To ne može biti sada, jer ima da dođe na manastir veliko iskušenje; pa Bog hoće da budeš u telu na utehu i utvrđenje pravovernih protiv jeretika.” 

Odvraćao je verne od jeresi Origeniva i doprineo mnogo da se ta jeres suzbije i osudi. Prozirao je jasno u duhovni svet i isceljivao ljude od bolesti. Umro je 558. godine u stotinu četvrtoj godini života.

  

Kako objašnjava pesma iz prologa, Bog sluša molitve pravednika i ispunjava ih – ponekad odmah i doslovno, a ponekad kasnije, u zgodno vreme, kada je zapravo i potrebno

Posebno danas, ali i inače, budite vredni u traženju istine, još vredniji u očišćenju svog srca, strpljivi u čekanju i nepokolebljivi u veri pa će nam Bog dati sve u svoje vreme onako i onoliko kako i koliko nam je nužno za naše spasenje.