Užas zabeležen na papiru: Sa ovih PET REČENICA POČEO JE HOLOKAUST

Logoraši
Wikipedia/Bundesarchiv

U holokaustu je nastradalo nekoliko miliona Jevreja, Roma, Slovena i pripadnika svih drugih narodnosti koje nisu bile dovoljno ‘čistokrvne’ za rasiste iz nacističke Nemačke.

 

“Građanin Rajha je osoba koja uživa zaštitu nemačke države i koja ima posebne obaveze prema državi. Status podanika države stiče se u skladu sa zakonima Rajha i zakonima o državljanstvu Rajha. Građanin Rajha je svaki podanik države nemačke ili srodne krvi, koji svojim ponašanjem dokaže da je spreman i sposoban da verno služi nemačkom narodu i Rajhu. Državljanstvo Rajha dobija se izdavanjem potvrde o državljanstvu. Samo građani Rajha imaju sva zakonom propisana politička prava”.

Sa ovih pet rečenica, tačnije dva člana i tri tačke jednog zakona, postavljeni su temelji istrebljenja Jevreja i svih drugih ‘nearijevaca’ nacističke Nemačke i okupiranih teritorija.

Proglašeni 15. septembra 1935. godine, Nirnberški rasni zakoni omogućili su javni i neometani progon Jevreja širom Nemačke. Isti zakoni definisali su sve Jevreje kao osobe jevrejskog porekla, bez obzira na njihovu trenutnu versku pripadnost. Ljudi koji su u međuvremenu prešli na hrišćanstvo takođe su se našli na meti i izgubili svoja osnovna ljudska prava.

Nacisti su želeli da budu izuzetno precizni, pa su definisali punokrvne Jevreje, i osobe mešane krvi prvog ili drugog stupena.

Punokrvi Jevreji bile su osobe čijih su troje ili četvoro deda i baka bili Jevreji. U skladu s time, pojedini protestantski i rimokatolički sveštenici bili proglašeni Jevrejima samo zato što su to bili njihovi preci.

Osobe mešane krvi podeljene su u dve kategorije. Prvi stepen odnosio se na osobe čiji je jedan roditelj bio Jevrej, a mogle su da postanu punopravni građani Rajha samo ako nisu učestvovali u jevrejskoj zajednici na bilo koji način.

Drugim stepenom označene su osobe kojima su jedan deda ili baka bili Jevreji. Na njih se takođe odnosilo pravilo da ne smeju da učestvuju u verskom životu jevrejskih zajednica kako bi zadržali svoja prava.

Nacisti su pokušavali na sve načine da diskriminišu što više Jevreja, pa su čak i osobe mešane krvi proglašene Jevrejima, a njihova osnovna ljudska prava bila bi im oduzeta ako bi bile u braku sa Jevrejem.

Samo nedelju dana kasnije, američki mediji poput Njujork tajmsa, počeli su da upozoravaju na mogući progon Jevreja, još veći nego do tada.

– Politika segregacije je došla do te tačke da Jevreji postanu potpuno izolovani, a možda i uništeni. Segregacija se sprovodi specifično sa ciljem da stvara dodatnu mržnju – piše u članku objavljenom 22. septembra 1935. godine.

Godinama kasnije, kada su otkriveni logori smrti poput Aušvica i Buhenvalda, postalo je jasno da su Nirnberški zakoni bili tek početak konačnog rešenja “jevrejskog pitanja”, kako ga je Adolf Hitler video.