Užasi prošlosti: TEST NA TRUDNOĆU STARIH EGIPĆANA zbog kog će ženama biti drago što žive u 21. veku

Egipat
Wikipedia

Prvi zapisi o testovima na trudnoću datiraju iz perioda starog Egipta. Radilo se o, za nas danas vrlo neobičnoj metodi, koja je zapravo bila dosta precizna.

 

Žena koja je sumnjala da je trudna, urinirala bi u posudu u koju bi stavila ječam i pšenicu. Ukoliko bi seme nakon nekoliko dana proklijalo, to je ukazivalo na trudnoću. 

Ovom metodom je čak određivan i pol deteta. Ako bi proklijao samo ječam, tada je žena nosila ćerkicu, a ukoliko se radilo o pšenici, to je bio znak da će dobiti sina. Ova vrsta testa na trudnoću bila je tačna u 70 odsto slučajeva. 

Moderni naučnici odlučili su da malo bliže prouče ovu metodu, pa su 1963. godine laboratorijskim testiranjem došli do zaključka da je seme verovatno klijalo zbog povišenog nivoa estrogena, koji podstiče rast. 

Međutim, deo testiranja koji se odnosi na pol deteta nisu znali da objasne, odnosno nisu potvrdili da je to zaista uverljiv dokaz, otkriva portal healthyandnaturalworld.com. 

Stari Grci su koristili luk 

Dok su stari Egipćani bili sasvim zadovoljni svojom metodom, stari Grci imali su svoju. Tadašnji lekari su savetovali ženama koje nisu sigurne da li su trudne, da u vaginu stave komad luka i drže ga tokom noći. 

Ako bi sledećeg jutra dah žene mirisao na luk, to je bio znak da nema trudnoće. 

Ova čudna metoda zasnivala se na ideji da je ženska utroba otvorena i da bi miris luka kao kroz tunel došao do usta žene. 

U slučaju trudnoće, materica bi bila zatvorena, a time i taj tunel, otkriva portal mentalfloss.com.loading...