VASKRSNI PONEDELJAK: Momci, priredite danas devojkama ovu SMICALICU SA VODOM i očekujte SAMO DOBRE VESTI

Bogorodica
Wikipedia/Andrey Mironov

Uskršnji praznici obično traju tri dana. To znači da se i danas u većini srpskih domova proslavlja, dolaze prijatelji, komšije i rodbina i slavlje započeto juče se nastavlja. Osim ovoga, za Uskršnji ponedeljak vezani su i neki drevni običaji i verovanja.

 

Pravoslavni vernici i crkva danas slave Vaskrsni ponedeljak – prvi dan posle Hristovog ustajanja iz groba. Uskršnji ponedeljak je prema vizantijskom obredu prvi dan Svetle nedelje – sedmice posle Uskrsa. Bogosluženja na ovaj dan su ista kao i za Uskrs.

U većini naših krajeva Vaskršnji praznici traju tri dana. Na Vaskrsni ponedeljak se nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji. To je vreme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva. U mnogim mestima se organizuju litije, uključujući i manastir Hilandar.

U Srbiji, pretežno u vojvođanskim selima, na današnji dan se zadržao jedan interesantan običaj – polivanje devojaka vodom.

Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama devojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi devojku. Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih devojačkih greha, a to takođe podseća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge.

Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije devojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi te godine. Nakon toga, devojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo.

Zato, drage devojke, ako vidite da vaš izabranik na današnji dan nosi vodu, pustite da vas poprska – to je svakako dobar znak 😉

Iznade svega, ovo je dan za radost i veselje. Zato, neka to bude jedino “pravilo” koje treba da “ispoštujete” na današnji dan – radujte se, smejte se i provedite vreme sa onima koje volite. Uskrs još uvek traje!loading...