VATROGASAC IZ “ČERNOBILJA” ZAISTA JE POSTOJAO! Bio je heroj, a umro je u GORIM MUKAMA nego što serija prikazuje

Iako je od emitovanja poslednje epizode serije "Černobilj" prošlo više od nedelju dana, još uvek se gomilaju utisci na društvenim mrežama.

Promo HBO

Ekipa koja je radila seriju u nekoliko navrata je govorila o nastanku serije, a poznato je da su gotovo svi likovi u seriji stvarni, osim nuklearne fizičarke Ulane Khomyuk, čiji lik zapravo predstavlja sve nuklearne fizičare SSSR-a koji su pomagali profesoru Legasovu u saniranju štete nakon eksplozije, piše index.hr.

ISTORIJSKE GREŠKE U SERIJI “ČERNOBILJ”: Šta je istina, a šta fikcija u priči o najvećoj NUKLEARNOJ KATASTROFI?

Stvarni likovi su i vatrogasac Vasilij Ignatenko i njegova supruga Ljudmila. U seriji je prikazano kako Ignatenko odlazi da gasi požar u nuklearnoj elektrani, dok njegova trudna supruga Ljudmila ostaje kod kuće.

ČERNOBILJ, ZAUVEK ZABRANJENA ZONA: Jezivi ozračeni grad ovih dana postao je JOŠ JEZIVIJI (VIDEO)

Nakon toga Vasilija odvoze u bolnicu u Pripjatu, a zatim i u Moskvu, gde ga trudna Ljudmila posećuje bez obzira na opasnost. Vasilij Ignatenko umire u mukama, a Ljudmila nakon toga rađa devojčicu koja od posledica radijacije umire četiri sata nakon rođenja.

Po nekim podacima, Ljudmila Ignatenko još uvek je među živima. Ima sina i živi u Kijevu. O svojoj je sudbini progovorila mnogo pre snimanja serije Černobil, i to u knjizi “Glas iz Černobilja”.

Ljudmila je autorki knjige Svetlani Aleksijevič ispričala da je dan kasnije ona i Vasilij trebalo da idu u Belorusiju da posete njegove roditelje i da je on od četiri ujutro trebalo da bude slobodan od dežurstva. Reaktor je eksplodirao jedan sat iza ponoći, pa je Ignatenko otišao da ga gasi, misleći da je reč o običnom požaru.

Vasilij Ignatenko se po državnom nalogu iz Belorusije preselio u Pripjat, da bi radio kao vatrogasac. On i Ljudmila venčali su se 1983. godine, a upoznali su se još kao tinejdžeri, 1979. godine. U knjizi je Ljudmila opisala poslednje dane njegovog života i oni su mnogo strašniji nego što je to prikazano u seriji.

ČERNOBILJ, 33 GODINE NAKON KATASTROFE: Ko sve ŽIVI na najradioaktivnijem mestu na svetu? (FOTO)

“Svaki dan sam upoznavala drugu osobu. Poslednja dva dana iskašljavao je komadiće svojih pluća i jetre. Gušio se u vlastitim organima. Zamotala bih ruku u zavoj, stavila mu je u usta i vadila to”, ispričala je Ljudmila.

Vasilij je umro u 25. godini i sahranjen je u limenom kovčegu ispod betona, zbog činjenice da je njegovo telo i dalje bilo radioaktivno.