Već decenijama šokira! 1976. novinar je objavio tekst KAKO AMERIKANCI VIDE DRUGE NARODE i – uvredio čitav svet (FOTO)

Globus
Pixabay.com

Satirični članak iz 1976. godine objavljen u američkom magazinu National Lampoon nedavno je ponovo došao u žižu javnosti.

 

Američki novinar Pi Džej O’Rurk, poznat po političko-satiričnim člancima, popisao je karakteristike i običaje svih naroda na planeti, te otkrio kako Amerikanci gledaju druge narode.

Ono što će vas naterati da se zapitate posle pročitanog članka jeste – da li i satira treba da ima granice? Jer, videćete – njegov tekst iz 1976. mnoge će uvrediti.

Ovako je O’Rurk “iz ugla Amerikanaca” opisao pojedine nacije:

Afrikanci nisu ljudi, a vrlo je verovatno da su majmuni. Jedu jedan drugog i buše noseve kostima. Ne osećaju bol kao ostali.

Arapi nose suknje i veruju u jednu glupu veru, sakate dečake i pokušavaju da ih pretvore u naše crnce. Postavljaju bombe i kontrolišu naftu širom sveta. Mrze Jevreje jer imaju lepši nos od njih.

Britanci, hladna braća sa ružnim zubima koji su osvojili ceo svet, a i dalje nemaju centralno grejanje u kućama. Razoreni kolonisti sa sjajnim kolekcijama kojima vole da praše svoju zadnjicu.

A Srbija?

Nova mapa koja opisuje kako prosečan Amerikanac 40 godina kasnije vidi svet nije se mnogo promenila, pa je tako naša zemlja na mapi označena kao “ratna” i “radioaktivna”.

Nemci su sadomazohistička prasad sa nerazumljivim jezikom. Pre dve-tri decenije su organizovali strašne ratove, a zbog njih su nestali svi oni koji su mogli da poboljšaju ovaj svet. Jedino je dobro što ubijaju Francuze.

Grci su razblaženi, prljavi i pali potomci smokvi koje su stvorile demokratiju i od tada zaboravile da je koriste. Oblače se u žensku odeću, imaju ovce za erotske saputnike. Osim toga dobri su što od svake trzavice znaju da naprave kampanju o kojoj priča ceo svet. Jedu kozja creva rukama i umesto toaleta imaju rupe na podu. Ujedinjuju se kada im prete glupi Turci. Međutim, imaju sladak alfabet.


Izraelci su rođen primer da novac ne kupuje ljubav. Hristove ubice koje ne jedu svinjsko meso zato što ih podseća na njihove pretke. Sele se svetom i kupuju zalagaonice i lokale sa izvrsnom robom. Lično su odgovorni za krah ekonomije u Americi 1920. godine. Nekoliko nacija se takmiči ko će uspeti pre da ih ubije. Pod kontrolom drže komunizam, MME, masone, ali i katoličku crkvu.

Rusi su poljoprivrednici i životinje koje će završiti u sibirskom izgnanstvu samo i ako pogrešno okrenu zabranjenu radio-stanicu. Oni su presecali genitalije dečaka da bi postali olimpijski šampioni, pucali svojim šahistima u noge nakon poraza. Pozitivno je da im je zabranjeno da napuste svoju zemlju“, navedeno je između ostalog u tekstu iz 1976. godine.