Spremite se za bliski susret - asteroid prolazi pored Zemlje večeras u 19.12 i približiće se Zemlji 10 puta bliže od Meseca.

Britanski mediji danas prenose da će asteroid proći pored naše planete ekstremno blizu. Ovo nebesko telo dugačko je deset metara, a za nekoliko dana uslediće još jedan prolazak mnogo većeg asteroida.

Prema najavama naučnika, ovaj “današnji” asteroid, pod imenom 2016 RB1 prešišaće nas tačno u 19.12 i u tim trenutku biće udaljen samo 40.000 kilometara od zemljine površine.

Učesnici projekta Virtuelni teleskop otkrili su ovaj asteroid tek juče i kažu da će njegov prolazak biti vidljiv sa Zemlje, ali samo sa južne hemisfere.

Ali ovo nije jedini susret sa asteroidima u skoroj budućnosti.

Prema podacima NASA, mnogo veći objekat, koji bi zbog svoje veličine mogao da izazove katastrofalna razaranja na Zemlji, tek stiže. On je dugačak 1,6 kilometara, ali na sreću, proći će pored nas na bezbednoj udaljenosti od 7,3 miliona milja.

Ovaj asteroid trebalo bi da nas preleti 17. septembra, ali NASA još ne može da utvrdi u koje tačno vreme će proći.

Prema navodima sajta Space.com, asteroid bi trebalo da bude veći od jednog kilometra da bi imao snagu da zbriše čovečanstvo.loading...