VEKOVIMA U CENTRU MOĆI: Evropska kraljevska porodica u kojoj se rađaju SAMO ŽENSKA DECA

Sa malim prekidima i prelascima sa muške na žensku liniju dinastija Oranje-Nasau već vekovima vlada Holandijom. Iako su, naročito u 20. veku, za njih vezani mnogi skandali, kao i priče o neumerenom trošenju i bogatstvu u kojem uživaju, njeni pripadnici spadaju u najvoljenije svetske vladare a, naročito kada su evropski dvorovi u pitanju, prati ih i jedna interesantna specifičnost - sve do današnjeg kralja Holandije Vilem Aleksandra, u porodici su se rađala isključivo ženska deca!

Wikipedia

Dinastija Oranje-Nasau je drevna plemićka porodica poreklom iz centralne Nemačke koja već vekovima vlada Holandijom. Prvi kralj ove zemlje Viljem I to je postao na Bečkom kongresu 1815. godine nakon sloma Napoleona Bonaparte.

Nasledio ga je sin Viljem II, a ovoga Viljem III. Upravo od ovog vladara, koji je na prestolu bio od 1849. do 1890. u holandskoj kraljevskoj porodici počinje tradicija koja se zadržala sve do današnjih dana – nasleđivanje po ženskoj liniji!

CENA SLAVE: Otkriven KOMPLETAN SPISAK ZABRANA koje kraljevska porodica ima za Megan Markl

Viljem III oženio se 1839. svojom rođakom princezom Sofijom od Virtemberga, s kojom je imao tri sina.  Međutim, kraljica Sofija umrla je 1877. pa se kralj ponovo oženio. Iz braka sa princezom Emom ikao je samo jedno dete – ćerku Vilhelminu.

Do momenta kada je kralj Viljem III umro 1890. od sve njegove dece živa je bila jedino desetogodišnja Vilhelmina. Tri sina iz prvog braka kralja umrla su u mladosti, ne stigavši ni da se ožene, ni da imaju potomstvo.

Kraljica Vilhelmina, Foto: Wikipedia

Kruna je tako prešla na kraljicu Vilhelminu. Regent maloletne Vilhelmine je do njenog osamnaestog rođendana, bila njena majka. Vilhelmina se pokazala kao izuzetno sposobna vladarka koja je čvrstom rukom Holandijom vladala skoro šest decenija provevši zemlju kroz niz kriza, trubulencija u 20. veku i dva svetska rata. I danas se smatra simbolom otpora nacističkoj okupaciji.

KRALJ ČUDOVIŠTE: Bio je plod INCESTA, vladao jednom od NAJMOĆNIJIH DRŽAVA EVROPE, a kada bi ga videli ljudi su BEŽALI OD GROZOTE

Vilhelmina se udala za vojvodu Henrija od Meklenurg-Šverina. Smatra se da je ovaj brak bio bez ljubavi i da je sklopljen samo zbog toga da bi Vilhelmina rodila naslednika. Nakon niza pobačaja, kraljica je tek osam godina nakon venčanja, rodila svoje jedino dete, devojčicu, princezu Julijanu.

Kraljica Julijana, Foto: Wikipedia

I tako je, nakon Vilhelminine abdikacije 1948. kruna opet prešla po ženskoj liniji, a Holandija je dobila kraljicu Julijanu. A ona je takođe imala samo žensku decu – četiri devojčice, princeze Beatriks, Irenu, Margaretu i Kristinu, pa je tako nakon njene abdikacije 1980. kruna prešla najstarijoj ćerki.

Kraljica Beatriks od Holandije od Oranje-Nasaua od Lipe-Bisterfelda bila je monarh na čelu Holandije od 1980. do abdikacije 30. aprila 2013. i, za razliku od svojih prethodnica, ima tri sina! Kada je njeno najstarije dete rođeno – Viljem Aleksander 1967. godine bio je prvi sin rođen u holandskoj kraljevskoj porodici još od 1851. godine i rođena njegovog praujaka princa Aleksandera, najmlađeg sina Viljema III.

Venčao joj se unuk, ali je KRALJICA BILA ZVEZDA! Postoji DIRLJIV RAZLOG zbog kog Elizabeta uvek nosi DREČAVE BOJE

Kralj Vilem-Aleksander pored majke, kraljice Beatriks i supruge, Foto: Wikipedia/Floris Looijesteijn

Kralj Vilem-Aleksander Klaus Georg Ferdinand od Oranje-Nasaua vlada Holandijom od 2013. kada mu je majka prepustila presto, prateći tradiciju abdikacije koja je uobičajna u dinastiji Oranje-Nasau. On je prvi kralj na čelu ove evropske države još od 1849.

Princ Čarls ima bar DVA JAKO DOBRA RAZLOGA da, kada postane kralj, OBAVEZNO PROMENI IME!

A kralj ponovo ima tri ćerke… Nekada, u budućnosti, Holandiji se ponovo smeši kraljica, trenutno petnaestogodišnja princeza Katarina-Amalija.