Mišićeva lekcija Srbiji nad kojom i danas treba da se zamislimo!

 

Vojvoda Živojin Mišić zapamćen je kao jedan od najvećih vojskovođa Srbije, ali i čovek “bez dlake na jeziku” koji uvek govori iskreno i ono što misli. U svojim memoarima ostavio je neke važne poruke i pouke budućim generacijama.

Više o tome kako je opisao Srbiju u samo jednoj rečenici možete saznati KLIKOM OVDE!

O srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata pisane su knjige i pevane pesme. Njihovo junaštvo slavljeno je širom sveta ali, ironično, u Srbiji su nakon Velikog rata dočekali strašnu sudbinu. Vojni invalidi, ovenčani slavom i medaljama, ali nesposobni za rad i izdržavanje svojih porodica, završili su na ulicama, često proseći za komad hleba ili malo duvana.

Više o strašnoj nepravdi koja je zadesila srpske vojnike nakon Prvog svetskog rata možete saznati KLIKOM OVDE!

Vojvoda Mišić, čovek koji je sa svojim vojnicima krvario i propatio, bio je duboko pogođen nebrigom države. Svakome ko je hteo da ga sluša – od gradskih vlasti, pa sve do samog kralja, govorio je o potrebi zbrinjavanja ovih ljudi, ali se činilo da nije imao ko da ga čuje. U svojim memoarima ostareli vojskovođa je zapisao da je srpskim vlastima nova država bila draža i preča briga od starih junaka.

Razočaran i ogorčen ovakvim tretmanom Živojin Mišić je, priča kaže, jednom prilikom rekao i ovo:

Srpski vojnik i srpski vo treba da dobiju zajednički spomenik na Terazijama! Posle rata, ista im je sudbina otprilike!loading...