VELIKA TAJNA ČERČILOVE PORODICE: Rođaka britanskog premijera UMRLA OD LJUBAVI ZA HITLEROM!

Juniti Mitford
Printscreen

Britanska plemkinja Juniti Mitford, umrla je na današnji dan 1948. godine. Bila je fanatična pristalica nacizma, a Hitlera je doslovno obožavala. Čak se godina preselila u Minhten tridesetih godina, kako bi mu bila bliže...

 

Jedna od kćeri britanskog lorda Redsedejla i rođaka Vinstona Čerčila bila je toliko zaljubljena u Hitlera da ju je britanska tajna služba prozvala većim nacistom od samih nacista. Ona je bila Hitlerova “grupi devojka”.

Kao mlada 19- godišnjakinja 1933. oduševila se nacističkim pokretom i silno je želela da ode u Minhen, prestolnicu pokreta i da lično upozna čoveka kojeg je smatrala neodoljivim Velikim vođom.

To je i učinila, a u februaru 1935. godine upoznala je nemačkog Firera u restoranu “Ostaria Bavaria” gde je Hitler bio stalni gost. On ju je odmah zapazio, a kako i ne bi kad je odgovarala njegovom idealu savršene žene. Bila je visoka i plava, prava arijevka.

Pozvao ju je da sedne za njegov sto. Uskoro je 21-godišnja Juniti izgubila glavu za Hitlerom, a svojoj sestri Dijani, koja je takođe bila pristalica pokreta i koja je bila udata za vođu britanskih fašista Osvalda Mozlija, pisala je: 

U 15 sati završila sam s ručkom kada je Firer ušao odeven u baloner i seo s još dvojicom muškaraca za svoj sto. Deset minuta kasnije vlasnik je došao do mene i rekao da vođa želi razgovarati sa mnom. Mislila sam da ću umreti od sreće…

Dio Hitlerovog najužeg kruga

U razdoblju između 1935. i 1939. godine Hitler i ova opskurna britanska plemkinja nalazili su se svakih desetak dana. 

Za zaposlenog diktatora, koji se paralelno s time pripremao za svetski rat, to je bilo neobično mnogo susreta. Njih ukupno 140 – kazala je Mihaela Karl koja je napisala knjigu o Mitfordovoj.

Hitler ju je uskoro odveo i na Vagner festival, ali i na veliki skup u Nirnbergu, kao i na nekoliko drugih velikih nacističkih događaja. Juniti je vrlo brzo postala deo Hitlerovog najužeg kruga. 

 

Bila je vrlo inteligentna žena, razmišljala je svojom glavom. Nije bila poput Eve Braun koja nije bila zainteresovana ni za šta – rekao je jednom prilikom Hitlerov bliski saradnik i glavni arhitekta Trećeg Rajha Albert Šper.

Hitler je u maju 1939. smestio Juniti u četvorosoban stan u Minhenu u kojem je ona okačila dve velike svastike. Sin tadašnjeg američkog izaslanika u Londonu, Džozef Kenedi Džunior, upoznao je mladu Juniti.

 
Ona je uverena da je za sukob Nemačke sa SAD-om i Engleskom, pre svega, kriva jevrejska propaganda i da je jedini način za rešavanje sukoba proterivanje Jevreja –  pisao je Kenedi.

Kad su Francuska i Engleska proglasile rat Nemačkoj u septembru 1939. godine, njen ceo svet se srušio. Bila je očajna. Nejasno je šta se tačno dogodilo, ali čini se da je Juniti, na dan proglašenaj rata, pucala sebi u glavu. Preživela je, ali je bila teško ranjena.

Hitler je smestio u bolnicu u Minhenu gde ju je posećivao, pa je tako i 8. novembra, na dan kad je izbegao atentat bombom na skupu u Burgerbrojkeleru bio kod nje. Sa skupa je otišao 13 minuta ranije kako bi posetio Juniti.

Ona je vraćena u Veliku Britaniju, a Hitler je navodno nikada nije prebolio.

“Mogu voleti samo Nemicu”

Eva je bila užasno ljubomorna na Juniti i nije krila antipatiju prema njoj dok je nedodirljiva gospođica Mitford s visoka ignorisala Evu. Angela Lambert, autorka knjige “Izgubljeni život Eve Braun” smatra da je Eva videla Juniti kao suparnicu, ali da joj ona to uopšte nije bila…

 

Eva je zapravo Hitleru bila nezamenjiva ali to ona nije znala. Jednom prilikom Leni Rineštal pitala je Hitlera za Juniti, a Hitler joj je odgovorio: Vrlo privlačna devojka, ali nikad ne bih mogao da imam intiman odnos sa strankinjom. Moja osećanja su toliko nerazdvojno povezana s mojim domoljubljem da mogu voleti samo Nemicu. Da li je tako nešto rekao i Evi – nije poznato, ali da jeste to bi je sigurno poštedelo mnogih briga i muka. Ona je Juniti pogrešno videla kao ozbiljnu suparnicu – smatra Lambert.

Stan u koji ju je smestio ne bi trebalo smatrati, piše Lambert, dokazom da su on i Juniti imali seksualne odnose. Apsolutno nema pouzdanih dokaza da je Firer varao Evu, takve tvrdnje nisu iznosili čak ni njegovi nacistički saradnici skloni širenju skandaloznih informacija. Od svih voljnih i željnih kandidatkinja, visoka i bujna gospođica Mitford imala je najmanje izgleda…

Strašna ljubomora

Neuravnotežena Juniti volela je Hitlera kojeg je pri svakom susretu pozdravljala s “Heil Hitler” zbog njegovih političkih stavova i harizme. Hitleru se sviđala jer je bio dovoljno velik snob da mu laska činjenica da je potekla iz ugledne porodice, piše Lambert u svojoj knjizi.

 

Jedna plemkinja s kojom je Juniti održavala prijateljstvo, rekla je u razgovoru s biografom: 

Suština je bila u klasnim razlikama. Juniti i njena sestra Dijana su za njega bile previše profinjene, odviše aristokratkinje. Na njegovoj društvenoj lestvici bila je Eva Braun. Moja sestra i ja smo dobro poznavale Evu Braun i njezinu sestru Gretl. Juniti me je u beskraj gnjavila i ispitivala: Ko je ta Eva Braun? Šta ja to nemam, a ona ima? Kako joj samo uspeva… Juniti je bila vrlo ljubomorna.

Hitlera je Juniti zanimala, smatra Lambert, jer je imala brojne i dobre veze ali nikad se ne bi izložio opasnosti ljubavne igre – ona je za tako nešto bila suviše nestabilna.

Međutim nije se sustezao kad je trebalo da je iskoristi u propagandne svrhe u nadi da će doći u dodir s desničarski nastrojenim i uticajnim pripadnicima engleske više klase. Nemci koji su obožavali titule zvali su je lejdi Juniti ili lejdi Mitford.

Umrla mlada i napuštena

Hitler je smatrao da su sestre Mitford važne i uticajne engleske aristokratkinje i ponosio se činjenicom da su se priklonile nacističkom pogledu na svet i ciljevima i smatrao je to važnijim nego što je zapravo bilo. Nikad nije bilo ni najmanjih izgleda da te dve lakoumne mlade žene bitnije utiču na nekog iz svoje klase.

Lambert piše da se Juniti na dan objave rata nespretno ustrelila u slepoočnicu. Poživela je još devet godina, još poremećenijeg mozga nego dotada. Izgubila je moć govora i ostala delom paralizovana. 

Unity je umrla 1948, u 34. godini od posledica ranjavanja.